DOGAĐAJ Jedinstven događaj, od iznimne duhovne važnosti

Galerija "Aluminij" izložit će autentični dio Kristovog križa

Aluminij.ba
14.03.2018 09:09

Galerija "Aluminij" u Mostaru donosi relikvije Svetoga križa, autentični komadić drvenoga križa na kojem je razapet Isus Krist. Prema predaji, relikviju Svetoga križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (sv. Helena) i dio je završio u Rimu. U 18. je stoljeću, u Ceseni (Italija), od veće relikvije odvojen jedan maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, ukrašenog zrncima srebra. U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u oktobru 1761. godine, izdan dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenog relikvijara.

- Svima koji će ovo naše pismo imati na uvidu, jamčimo nedvoumicu vjere i svjedočimo, što se odnosi na svete relikvije koje smo pribavili, da su one iz autentičnog mjesta uzete te su autentičnim dokumentima i pečatom dobro ovjerene, pomno proučene: (One su dio Križa Gospodina Našega Isusa Krista) – stoji u prijevodu dokumenta s izvornoga latinskog jezika, te u nastavku piše: …malim pečatom u crvenom španskom vosku ovjerismo kako bismo isključili svaku sumnju na sve veću slavu Božiju, štovanje njegovih svetih, te kao dar dadosmo i velikodušni bijasmo (...) za postizanje učinka i drugi­ma darovati s dopuštenjem da u svakoj crkvi, oratoriju ili javnoj kapeli bude izložen na Čašćenje vjernika.

Sveti ostaci Kristova križa dijelom su izložbe koju Galerija "Aluminij", u duhu korizmenoga vremena, postavlja u suorganizaciji sa Samostanom i duhovnim centrom Karmel sv. Ilije, smještenim na obalama Buškoga jezera, u okolici Tomislavgrada. Postav nosi naziv Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije, jer predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke s temom Muke i Uskrsnuća Kristova.

Svečano je otvorenje planirano za utorak, 20. marta, s početkom u 20 sati, a izložba ostaje dostupnom za besplatno razgledanje do 5. aprila.

- Ovo je uistinu jedinstven događaj, od iznimne duhovne važnosti za kršćane ovoga podneblja, ali i za ljude drugih vjerskih pripadnosti koji cijene vidjeti i doživjeti nešto nesvakidašnje. Na našu ličnu čast, izložbu će otvoriti uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup Vrhbosanski, uz nazočnost mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića, a kako je Mostar toga dana domaćinom zasjedanja Biskupske konferencije BiH, očekujemo da će otvorenje pohoditi i drugi oci biskupi. Eto, nakratko ćemo, uoči blagdana Uskrsa, naš hram kulture učiniti istinskim svetištem, na dar ljudima dobre volje – kazuje direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Prior Karmela sv. Ilije, o. Zvonko Martić, idejni začetnik ovoga posebnog događaja, kustosom je izložbe, a podijelio ju je u nekoliko cjelina.

- Kao dar Mostaru, donosimo vam najreprezentativnije, svakako i najvrednije dijelove naše mlade zbirke, a govorimo o umjetničkim slikama, određenim predmetima bogoštovlja, rukotvorinama, umjetničkim fotografijama korizmenih običaja iz BiH, posebno ukrašenim uskrsnim pisanicama, autentičnim čipkama… Relikvijar s relikvijama Svetoga križa i stigme ili slika Rane sv. Franje bit će jednom sakralnom cjelinom, drugim dijelom su savremeni umjetnici, a trećim etnografska građa – pojasnio je o. Zvonko koji je i autorom prigodnoga kataloškog teksta u kojemu ističe kako karmelska zajednica svoje poslanje ostvaruje svakodnevnim življenjem svoje karmelske karizme, stavljajući naglasak na molitveni i kontemplativni život. 

- Ovom izložbom prikazujemo tek djelić svoje riznice stare nepunih dvanaest godina i treba ju promatrati u okolju djelatnosti nove redovničke zajednice na polju umjetnosti i očuvanja tradicijske baštine svih naroda u BiH – dodaje o. Zvonko, zahvaljujući pritom Vladi Livanjskog kantona i Općinskomu poglavarstvu Tomislavgrada, kao pokroviteljima izložbe.

Inače, Samostan i duhovni centar Karmel sv. Ilije dijelom su Hrvatske kar­melske provincije sv. oca Josipa, sa sjedištem u Zagrebu (RH) i jedinim je samostanom karmelićana u BiH. Provincija trenutačno ima osam zajednica u šest evropskih zemalja: Hrvatska (Zagreb, Split i Krk), Srbija (Sombor), Bugarska (Sofija), Austrija (Grac) i Italija (Rim).

NA VRH