MOSTAR

Obilježena 24. godišnjica početka raspuštanja logora "Herceg-Bosne"

M. H.

19.3.2018

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima, članovi Udruženja logoraša Mostar i građani Mostara danas su se, povodom 24. godišnjice početka zatvaranja logora "Herceg-Bosne", prisjetili svih poginulih boraca Armije RBiH, 13 nevino ubijenih saboraca iz "Vranice" kao i ostalih ubijenih i poginulih logoraša za vrijeme zatočenja.

Kroz logore Heliodrom, Dretelj, Gabela, te logore u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Stocu, Dobrkovićima i drugim prošlo je preko 20.000 nehrvata, nedužnih muškaraca, žena i djece, većinom Bošnjaka Mostara, ali i ostalih gradova BiH.

- Današnji datum je bitan. Ja osobno držim da je današnji dan moj rođendan jer sam ugledao slobodu, a onaj ko nikada nije bio lišen slobode ne može razumjeti ovo o čemu govorimo. Mi s ovog mjesta želimo poslati poruku da, kao što ne želimo da se nama tako nešto ponovi, ne želimo ni da se to desi onima koji su nama činili što su činili - kazao je Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar. 

Uoči polaganja cvijeća na Šehitlucima, članovi Upravnog odbora (UO) Udruženja logoraša Mostar održali su konferenciju za novinare, tokom koje su se osvrnuli i na pravosnažnu presudu Haškog tribunala, izrečenu u predmetu "Prlić i ostali", kao i na pitanje eventulanog podizanja tužbe protiv Republike Hrvatske (RH). Batlak je istaknuo je da su pozdravili ranije sastanke koji su se po tom pitanju održavali s advokatom Antom Nobilom, ali da od strane Saveza logoraša BiH nikada nisu bili uključeni u njih.

Batlak je naglasio da bi najidealnije bilo tražiti rješenje nagodbe između RH i bivših logoraša, te da bi takav pristup u potpunosti relaksirao odnose između RH i BiH i vrlo bi značajno utjecao na odnose Bošnjaka i Hrvata u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.