MOSTAR "Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije"

Kardinal Puljić u Galeriji "Aluminij" otvorio izložbu s relikvijarom Svetog križa

Avaz.ba
21.03.2018 09:55

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić otvorio je sinoć u Galeriji "Aluminij" jedinstvenu izložbu imena "Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije", u sklopu koje je izložen i relikvijar Svetog križa, unutar kojeg je autentični komadić drvenog križa na kojem je razapet Isus Krist.

Puljić je tom prilikom istakao višestruko značenje same postave, ocijenivši kako je riječ o povezanosti kulturne baštine, starina i nove stvaralačke umjetnosti s pasionskom baštinom koja opet ima svoju poruku da ljudi ono što proživljavaju utkaju u svoje radove.

- Ova nam postava poručuje kako svijet ne počinje s nama, a nadam se kako s nama neće niti završiti – kazao je Puljić okupljenima koje je pozdravio i mostarsko-duvanjski biskup mons. dr. Ratko Perić, istaknuvši kako dvadesetak prikazanih raspela čine izvrsnu priliku za pripremu za Veliku sedmicu i Uskrs.

- Raduje me što je ova religiozna izložba upriličena u Mostaru, u centru naše biskupije, i svi je, bez obzira na vjersku pripadnost, trebaju posjetiti – pozvao je biskup Perić u prepunom galerijskom prostoru.

Prema predaji, relikviju Svetog križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (sv. Helena) i dio je završio u Rimu.

Dijelovi Križa stoljećima su dijeljeni i slati u župe diljem svijeta, puku na štovanje.

U 18. je stoljeću, u Ćezeni od veće relikvije odvojen maleni dio i smješten unutar kristalnog križa, urešenog zrncima srebra.

U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u oktobru 1761. godine, izdat dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenog relikvijara. Ta je relikvija svoje 2.000 godina dugo putovanje bila završila u Njemačkoj, odakle je, pak, u mnoštvu umjetnina, stigla u BiH, kao pomoć Katoličke crkve u Njemačkoj obnovi crkve u BiH, nakon nesretnih ratnih zbivanja.

Oglasi

NA VRH