MOSTAR Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona

Zastupnike interesira ko je sve dobio budžetski novac

M.SMAJKIĆ
24.03.2018 10:08

Foto: U Skupštini HNK bilo je prilično burno

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je održana  nakon skoro dva mjeseca pauze s dnevnog reda je povučena odluka o prihvatanju kreditnog zaduženja po sporazumu o zajmu Saudijskog fonda namijenjenog za tri bolnice u HNK. Odluka je povučena na zahtjev Vlade HNK, i to zbog, kako je rečeno, tehničkih detalja.

Osnivanje komisije

Dnevni red je dopunjen prijedlogom odluke o osnivanju Komisije za pitanja boraca. Kako nam je pojasnio Zijat Mušić (SDA), istekao je mandat članovima Komisije na čijem je čelu bio, međutim, on nije želio ponovo prihvatiti ulogu predsjednika, jer, kako je naglasio, početkom prošle godine istekao je rok kojim je Skupština svojim zaključkom, a na prijedlog Komisije, zadužila resorno ministarstvo da donese registar korisnika.

- I gdje smo sad? Nemamo registar. Ja u tome ne želim učestvovati - rekao je Mušić.

Pojedini zastupnici iz opozicionih stranaka su ustvrdili da Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca nije urađen u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave, a resorni ministar Oliver Soldo uoči sjednice je naveo da će on donijeti novi kvalitet u rješavanju boračkih problema.

Negodovanje i ljutnja obilježili su zastupnička pitanja Vladi HNK jer odgovori nisu konkretni.

Ilija Cvitanović (HDZ 1990) zatražio je da mu se dostave odgovori na to koji su mediji iz budžeta dobili novac te pravne i fizičke osobe, dok je Aner Žuljević (SDP) zatražio pregled telefonskih sjednica Vlade HNK i odluka koje su donesene. Također, zatražio je informacije o prijemu pripravnika, kadeta i donošenja stipendija.

Doktorske teze

SBB-ov zastupnik Anel Kljako zatražio je da mu se dostavi spisak udruženja koja su dobila novac iz budžeta po posljednjem javnom pozivu, kao i kriteriji po kojima su im isplaćena sredstva. On je uputio i inicijativu o tome da se, u skladu sa zaključkom Kluba Bošnjaka, iznađe rješenje za doktorante u HNK, odnosno da se donesu izmjene Zakona o visokom obrazovanju da bi rok za odbranu doktorskih teza bio pomjeren na 2020. godinu.

Optužbe za kriminal

Burno je posebno bilo tokom rasprave o programu rada Skupštine za ovu godinu. Govorilo se, u najkraćem, o svemu i svačemu, od zahtjeva sindikata zdravstvenih radnika, oblasti šumarstva, štrajkova, hotela „Ero“... Izmjenjivale su se optužbe, postavljala pitanja prekršaja Poslovnika, sijevale kritike o tome da se pojedinci ponašaju necivilizirano, da nemaju kućnog odgoja, do toga da je Stana Burić (HDZ BiH) optužila Cvitanovića za kriminal dok je bio ministar prometa. On joj je odgovorio da s gnušanjem odbacuje njene insinuacije te da je „svima poznat njen rad i kriminal u Općini Ravno“. Nakon toga je uslijedila pauza.

NA VRH