HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostarski gimnazijalci dobili diplome i šansu da studiraju u Francuskoj

Dobitnici diploma s ambasadorom Gijom Rusonom #

M. HODŽIĆ

25.3.2018

Dvanaestero učenika Gimnazije Mostar, koji pohađaju dvojezičnu nastavu na francuskom jeziku, dobilo je jučer međunarodne diplome francuskog jezika (DELF), koje im je svečano uručio francuski ambasador u BiH Gijom Ruson (Guillaume Rousson).  

 Imaju adut

Ova diploma, oficijelno priznata od francuskog ministarstva obrazovanja, adut im je za školovanje na nekom od francuskih univerziteta, a svakako će im u budućnosti biti od koristi i pri zapošljavanju.  

Do sada je više od 100 učenika mostarske gimnazije steklo ove diplome, a njih šestero je, u međuvremenu, zahvaljujući ovom certifikatu, upisalo i fakultete u Francuskoj.

- Čast mi je da sam u gimnaziji s kojom Francuska više od 10 godina održava snažno partnerstvo. Pozdravljam angažman ovih učenika i njihovu privrženost našem jeziku i zato sam im želio lično uručiti ove diplome, koje su doživotne - kazao je Ruson.

Naglasio je da ova diploma olakšava pristup francuskim univerzitetima, dodajući da trenutno u Francuskoj studira skoro 200 bh. studenata.

Pozvao je mostarske gimnazijalce da se, ukoliko i oni žele studirati u Francuskoj, jave u Francuski institut u Mostaru, gdje mogu dobiti pomoć u pronalasku fakulteta, kao i osiguravanju sredstava za studiranje.

Investiranje u BiH

- Trebaju znati da su tamo uvijek dobrodošli i da će im ovaj jezik uvijek biti adut. Francuska preduzeća koja investiraju u BiH i bh. preduzeća koja investiraju u Francusku uvijek će trebati osobe koje vladaju francuskim jezikom - naveo je Ruson.

 Tehnike učenja 

- Svima bih preporučila da pohađaju ovaj program koji je moderniziran, sati su zabavni i ne predstavljaju dodatno opterećenje jer su tehnike učenja lagane. Osim učenja jezika, imali smo dodatne sate s lektorom, kao i tri predmeta koja smo slušali na francuskom. Nakon srednje škole, razmišljam da u Francuskoj završim studij, a možda i da se preselim tamo, jer mi se ta zemlja veoma sviđa - kazala je Ema Lucija Zovko.  

Zovko: Voljela bih studirati u Francuskoj

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.