HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Radnici protestirali ispred Ministarstva i traže plaće

Radnici jučer ispred resornog ministarstva: Traže odgovore

M. SMAJKIĆ

28.3.2018


Pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK u Mostaru jučer ujutro su se nakratko okupili radnici JP„ Šume hercegovačko-neretvanske“, koji već sedam mjeseci nisu dobili plaću. Nadali su se da će ih saslušati resorni ministar Donko Jović (HDZ BiH), no do toga nije došlo, nakon čega su se razišli. 

 Prepušteni sami sebi

- Vlada neće da čuje za nas. Bili smo ovdje i prošli četvrtak, ali nikakvih odgovora nema. Prepušteni smo sami sebi, a 28 radnika već sedam mjeseci ne prima plaću niti nam se uplaćuju doprinosi - rekao je Slavko Batinić, uposlenik ovog preduzeća.

Njegov kolega Mladen Ćorić ustvrdio je da su radnici ovog preduzeća kolateralna šteta.

- Nama je račun blokiran. Došle su dvije tužbe od skoro milion KM, a zbog čega je blokiran, možemo samo nagađati. Nas ne zanima politika, ni ko su ministar i premijer, nas interesiraju naše plaće kako bismo prehranili porodice. Osjećamo se kao 13. prase - rekao je on.

Svi oni su željeli dobiti i odgovor na pitanje zbog čega njihovo preduzeće, osnovano još 2005. godine, još nije zaživjelo u punom kapacitetu.

No, pozadina ovog slučaja je puno kompleksnija. Još 2005. godine odlukom kantonalnih vlasti i tadašnje resorne ministrice Vesne Pinjuh (HDZ 1990) formirane su „Šume Hercegovačko-neretvanske“, u čiji sastav su trebala ući još četiri preduzeća s većinskim državnim kapitalom, „Šumarstvo Srednje-neretvansko“ Mostar, „Šumarstvo Prenj Konjic“, „Šumarstvo Ljuta-Prozor“ i „Šume Herceg-Bosne“, koje su sada u stečaju.

Problem je iskrsnuo, tvrde upućeni u ovu problematiku, kada su „Šume Hercegovačko-neretvanske“ htjele preuzeti sva prava, ali ne i obaveze.

U međuvremenu, „Srednje-neretvansko“ i „Prenj“, kao prijeratna preduzeća, nastavila su gospodariti po važećim ugovorima i propisima FBiH, jer HNK nema zakon o šumama, a „Šume Hercegovačko-neretvanske“ imaju zabranu gospodarenja. Problem za radnike „Šuma Hercegovačko-neretvanskih“ je iskrsnuo nakon što su tužbu protiv njih podnijela preduzeća „Srednje-neretvansko“ i „Prenj“ za usluge čuvarske službe.

Potpisan sporazum

- Naše preduzeće i „Prenj“ je za njih obavljalo te poslove, jer oni nemaju čuvarsku službu. Potpisan je Sporazum o transferu, međutim, oni su, jednostavno, u jednom momentu obustavili isplatu, nakon čega smo ih tužili i sud je presudio u našu korist, usljed čega su im blokirani računi - rekao nam je Edin Bešić, direktor „Šumarstva Srednje-neretvanskog“.

 Budžetski novac 

Zanimljivo je da su sve do 2009. godine „Šume Hercegovačko-neretvanske“ imale samo jednog zaposlenika - direktora, a na njihov račun se uredno slijevao budžetski novac te je HDZ BiH do danas u ovo šumsko-privredno preduzeće utrpao samo administraciju.

Osim radnika, do ministra Jovića jučer nisu došli ni novinari, ali je potvrđeno da će o ovoj problematici biti govora narednih dana na pres-konferenciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.