APSURDI

Nedostaje 300 policajaca, policijski komesar volontira

MUP HNK: Situacija nikad nije bila gora

Piše: M. SMAJKIĆ

1.4.2018

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu već godinama traju prepucavanja vladajućih stranaka HDZ-a BiH i SDA u vezi s kadrovima u Kantonalnom MUP-u. 

Kamen spoticanja

Pogotovo je kamen spoticanja pozicija policijskog komesara, a zbog nepostizanja dogovora i guranja pod tepih brojnih problema MUP HNK tone sve dublje.

Štaviše, situacija nikad nije bila gora, s obzirom na činjenicu da u ovom trenutku u MUP-u HNK nedostaje čak 300 policajaca te 50 državnih službenika i namještenika. Policijski odbor ne funkcionira već četiri godine, ne postoji javno-žalbeni biro, dok je proces imenovanja novih članova Nezavisnog odbora blokiran.

Šokantna je i situacija da policijski komesar Ilija Lasić već sedam mjeseci, kako stvari stoje, volontira na ovoj poziciji, jer mu je, nakon pravosnažne sudske presude kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plaća.

Uprkos svemu, kako nam je jučer rekao ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda (HDZ BiH), stanje sigurnosti je veoma dobro. Kada se radi o uskraćivanju plaće šefu policije, Bevanda nam je kazao da je to jednostrana odluka ministra finansija, „jer u odluci suda to ne stoji, već razrješenje“.

On je istakao da mandat komesaru istječe 1. oktobra, ako ga, kako je naveo, sud prije toga ne razriješi ili, pak, Vlada HNK.

Započeti proceduru

- No, to je sad drugo pitanje. Radi se o tome da bismo već sada trebali otpočeti proceduru imenovanja novog komesara, odnosno to treba učiniti neovisno povjerenstvo, koje ne postoji. Sav teret ove cjelokupne priče snosimo upravo mi u Ministarstvu i ja, uistinu, apeliram na to da se MUP kompletira u organizacijskom i kadrovskom smislu. Pa nije MUP neki nebitan organ, to je policija, Ministarstvo unutarnjih poslova, to je sigurnost ove županije, građana, njihove imovine i života i s tim se ne treba igrati - potcrtao je Bevanda.

Neslavni dogovor 

Iako je nedavno u javnosti izneseno da su HDZ BiH i SDA dogovorile „u paketu“ imenovanje v. d. komesara, policijskog odbora i drugih tijela, izgleda da je ta priča završila neslavno. Podsjetimo, još lani u novembru upućen je prijedlog za izvršenje presude Kantonalnog suda u Mostaru, ali iz Općinskog suda Mostar, kao prvostepenog organa, odgovora još nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.