INTERVJU

Elvir Zlomušica: Znanja okrenuti prema društvu kako bi ono bilo što bolje

Avaz.ba

3.4.2018

- Univerzitet, kao visokoškolska ustanova, počiva na tri stuba edukaciji, naučnoistraživačkom radu i transferu znanja. Mi ćemo  pokušati da poboljšamo svaki od tih segmenata - ustvrdio je u intervjuu za naš list prof. dr. Elvir Zlomušica, novoimenovani rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji je prije nekoliko dana preuzeo ovu dužnost od svog prethodnika, prof. dr. Seada Pašića.

Naučni projekti

Na koji ćete način poboljšati ova tri segmenta?

- Što se tiče edukacije, tu će u svakom slučaju u fokusu biti studenti kako bi izašli s fakulteta sa što boljim kompetencijama i vještinama. Radit ćemo na poboljašavanju studijskih programa, nastavnih planova i programa i usklađivanju s najboljim praksama u okruženju i Evropi. Program za ovaj moj mandatni period nosio je naziv “Održivi razvoj Univerziteta za otvoreno i napredno društvo”. Moramo biti samokritični i upitati koji je naš doprinos društvu i zajednici u kojoj živimo.

Moramo pokušati svoja znanja okrenuti prema društvu kako bi ono bilo što bolje. Kad je riječ o naučnoistraživačkom radu, neophodno je da imamo dobru međunarodnu saradnju s univerzitetima u Evropi i svijetu, što bismo trebali konkretizirati kroz naučnoistraživačke projekte.

Povećati sredstva

 Status Univerziteta još nije riješen, odnosno činjenica je da Kanton još nije u potpunosti preuzeo osnivačka prava. To jeste kompleksna priča, ali šta ćete Vi poduzeti u tom smjeru?

- U pravu ste. Mi smo kompleksan Kanton, u kojem djeluju dva javna univerziteta, odnosno Sveučilište i naš Univerzitet. Izgleda malo čudno, ali ovdje je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona preuzela  osnivačka prava, a ne Skupština i mi smo i dalje jedine dvije visokoškolske ustanove koje se ne nalaze u potpunosti na budžetu nego djelimično zadovoljavamo svoje potrebe, koje su u ovom trenutku oko jedne trećine. Iako su posljednjih godina ta sredstva redovna i imamo određenu finansijsku stabilnost, za poboljšavanje naučnoistraživačkog rada, edukacije i stvaranje infrastrukture neophodno je povećavati sredstva. No, sve je to ovdje i stvar politike i općeg kretanja u Kantonu.

 Zavladala apatija

 Naveli ste tokom primopredaje dužnosti kako, zbog preklapanja osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja, očekujete upis manjeg broja studenata. No, činjenica je da sve veći broj mladih, zbog besperspektivnosti, odlazi. Kako im vratiti nadu?

- To je teško i kompleksno pitanje. Moramo konstatirati da je kod mladih ljudi, možda malo čudno, zavladala apatija. Mi smo prošle godine očekivali značajniji pad i to je zabilježeno na svim javnim univerzitetima. No, iznenađeni smo da smo upisali sličan broj studanata kao prethodnih godina. Držim da su razlozi za to kvalitet Univerziteta, odnosno komparativne prednosti Mostara za studiranje. Što se tiče poklapanja osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja, to će biti problem i nemamo drugi način nego da idemo u racionalizaciju studijskih programa, kojih postoji više od 50.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.