HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Andaluzija želi pomoći razvoj mostarskog turizma

Iskoristiti iskustva drugih kako bi u Mostar privukli još veći broj turista

Piše: M. HODŽIĆ

4.4.2018


Nakon što je u Sarajevu održala sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, delegacija vlade španske pokrajine Andaluzije, na čelu s ministrom turizma i sporta Franciskom Havijerom (Francisco Javier) Fernandezom, jučer je u Mostaru razgovarala i s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predstavnicima Vlade HNK o mogućnostima saradnje u oblasti turizma.

 Radna mjesta

Kako je istaknuto tokom sastanka, Andaluzija je na poticaj Evropske unije dobila zadatak da svoja iskustva iz sektora turizma prenese na naše područje te pomogne u izradi strategije razvoja turizma koja bi uz saradnju javnog i privatnog sektora omogućila više turističkih sadržaja, bolje prihode i veći broj radnih mjesta.

- Dobili smo priliku da Upravi Grada Mostara prenesemo ovu ponudu koja se odnosi kako na javni tako i privatni poduzetnički sektor koji podjednako trebaju da nose razvoj strateškog plana zajedno s vladom Andaluzije. Turisti više ne žele samo da dođu i vide, oni žele da prožive destinaciju i mi upravo želimo da Mostar razvija taj kapacitet koji ima – kazao je Fernandez.

Naglasio je da je njihova želja da Mostar razvija nove turističke proizvode bazirane na postojećim resursima. Na taj način, istakao je, doći će do održivog turizma koji će razvijati ekonomiju, stvarati dodatno bogatstvo i nova radna mjesta.

Fernandez i Bešlić daju izjave novinarima

Naglasivši da su Hercegovina i Andaluzija vrlo slične te da imaju posebne prijateljske veze, Bešlić je istakao da njihova iskustva svakako mogu pomoći Mostaru da privuče još veći broj turista.

Strategija razvoja

- Sigurno su uvidjeli šta mi imamo i koji su naši potencijali, ali njihova je želja da mi to sami radimo, a oni će nam biti supervizori koji će svojim iskustvom doprinijeti da naša strategija razvoja turizma bude dobra - kazao je Bešlić.

Sinergija privatnog i javnog

Bešlić je istakao da se samo zajedničkom sinergijom javnog i privatnog sektora može doći do željenih rezultata.

- Privatna inicijativa morat će doći do izražaja jer sigurno je da i vlasnici hotela imaju veliku zainteresiranost da gosti ostanu ovdje što duže, tako da ćemo zajedničkim radom napraviti bolji ambijent i privući više turista - dodao je Bešlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.