HERCEGOVINA ''Dani Karađoz-begove medrese''

Otkrivena ploča s najljepšim stihovima mostarskih pjesnika

Fena
04.04.2018 16:14

Svečano otkrivanje ploče s najljepšim stihovima mostarskih pjesnika upriličeno je u srijedu, u okviru manifestacije ''Dani Karađoz-begove medrese''.

U projektu su učestvovali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoški zavod Mostar, Nastavnički fakultet Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i Karađoz-begova medresa.

Direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek rekao je kako ploča sadrži stihove mostarskih pjesnika, a njome se obilježava i ispraćanje 20. generacije maturanata Karađoz-begova medresa.

- Zajednička ekipa istaknutih stručnjaka za književnost odabrala je stihove kojima želimo skrenuti pažnju na vrijednost knjige, čitanja i na vrijednost pjesnika s područja grada Mostara - kazao je Tulek.

Dodao je da ploča sadrži različite stihove iz različitih povijesnih vremena te iz različitih naroda koji žive na ovom području.

Tulek je istaknuo da se na ploči nalaze stihovi pjesnika koji su obilježili u različitim epohama dio povijesti književnosti na području grada Mostara, a neki od njih su Osman Dikić, Vladimir Vlado Puljić, Safit Sarić, Omer Humo, Alija Kebo …

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović je rekao da Ministarstvo uvijek podržava kvalitetne projekte.

- Ovo je ploča s povijesnim pregledom mostarskih pjesnika i ovdje se mogu pročitati najljepši stihovi o Mostaru - istaknuo je.

 Ministar je zahvalio svim stručnjacima koji su se uključili u realizaciju projekta ove ploče koja će ostati za buduće generacije, a koja će sa svojim natpisom davati sliku jednog Mostara kroz stoljeća.

Uz otkrivanje ploče, održano je i PISA testiranje na kojem je prisustvovao i ministar Hadžović.

Povodom toga, ministar Hadžović je rekao da je danas povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu jer se prvi put u povijesti provodi PISA testiranje na području BiH.

- PISA je vrlo bitna zato što se ocjenjuje naš obrazovni sistem, a rezultati tog testiranja će nam dati određene smjernice, upute kako bismo neke stvari trebali promijeniti te neke stvari učinili boljim u našem obrazovnom sistemu – kazao je Hadžević.

Inače, PISA (Programme for International Student Assessment) najveće je međunarodno istraživanje učeničkih postignuća u području čitanja i matematičke pismenosti i pismenosti prirodnih nauka.

NA VRH