HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Napravljen veliki iskorak ka rješenju za Mostar

M. Sm.

5.4.2018

Na današnjem sastanku postignut je visok nivo konsenzusa, izjavio je Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a, u ime domaćina četvrte runde razgovora predstavnika lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka na državnom nivou, s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini. 

Kljako je ocijenio da je napravljen veliki iskorak, budući da se, naveo je, prvi put razgovaralo o konkretnim stvarima, odnosno, o šest izbornih jedinica i gradskoj listi koja bi, rekao je, imala od 13 do 17 vijećnika, kao i rasporedu vijećnika kroz šest izbornih jedinica u skladu s Izbornim zakonom.

- Sve političke partije će napraviti analizu ovog izbornog prijedloga za sljedeći sastanak, odnosno, pismeno se o tome izjasniti - kazao je Kljako.

Upitan o tome čiji je to konkretno bio prijedlog, Kljako je pojasnio da su u jednom momentu ovih razgovora sve stranke predlagale šest izbornih jedinica.

- Upravo, to nam je bila vodilja da razgovore usmjerimo u tom pravcu tako da je to zajednički prijedlog svih nas - kazao je on.

Rekao je i da se danas nisu uspjeli dotaći pitanja centralne zone za koju je na prošlom sastanku SBB predložio uređenje po modelu Distrikta Brčko, ali i da su danas dostavljeni još neki prijedlozi koji se trebaju izanalizirati.

- Kolege iz SDA su htjele da razgovaraju o još nekim otvorenim pitanjima, kao što su nadležnosti i u vezi s gradonačelnikom, međutim, postignut je dogovor da ta pitanja ostavimo za naredni sastanak - kazao je Kljako.

On je zahvalio svim učesnicima sastanka koji su, rekao je, izrazili veliki optimizam o tome da se rješenje za Mostar može postići do maja.

Naredni krug pregovora je u četvrtak, 12. aprila, kada će domaćin biti HDZ 1990.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.