SJEĆANJE

U Mostaru otvoren Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995.

Fena

5.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Udruženje logoraša grada Mostara pozdravilo je ideju otvaranja Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru, ali, kako navode u svom saopćenju u četvrtak, ne i način kreiranja i popis aktera u realizaciji te ideje.

Iz Udruženja podsjećaju kako su javno pozvali Savez logoraša u BiH i Jasmina Meškovića, kao jednoga od organizatora postavke Muzeja, da da "odustane od ignoriranja i neuključivanja u ideju i realizaciju projekta najbrojnijeg i najaktivnijeg udruženja logoraša u BiH odnosno mostarskog udruženja".

- Istom prilikom smo iznijeli stav da ovakvu ideju trebaju zajedničkim snagama realizirati nominalni začetnici ideje s našim udruženjem koje zastupa najbrojniju logorašku populaciju u Hercegovini, jedinstvenim organizacijama boraca Mostara i HNK te nevladinim organizacijama koji istinski promiču ideju mira i kosmopolitske Bosne i Hercegovine - napominju iz mostarskog udruženja.

Mišljenja su kako bi predloženi način realizacije Muzeja osigurao vrhunsku kvalitetu muzejske postavke kroz koju bi se iskazale sve patnje, etničko čišćenje, genocid i urbicid nad narodom i dobrima cijele Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Hercegovinu koja je preživjela dvije agresije.

- Samozaljubljeni bahati Mešković sa svojim poslušnicima, u želji sebi priskrbiti lažne zasluge, izignorirao je poziv na jedinstvo toliko potrebno našem narodu i ocijenio je kako su dovoljni sami sebi, te time poslali poruku Mostaru i Mostarcima: 'ko vas šiša' - poručili su iz mostarskoga udruženja.

Upravni Odbor Udruženja logoraša grada Mostara smatra da "takav način ponašanja i djelovanja ove interesne skupine vrijeđa sve logoraške, boračke i civilne žrtve dvostruke agresije na Hercegovinu i Mostar".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.