HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Obilježena godišnjica "Bosne 4"

Sa Šehitluka

Piše: M.Sm.

6.4.2018

Učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na mostarskim Šehitlucima danas je obilježena 24. godišnjica Specijalne jedinice „Bosna 4“. 

Riječ je o jedinici koja je nastala nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i u vremenu demilitarizacije Mostara, a u čiji su sastav odabrani najbolji i najiskusniji borci jedinica Armije RBiH i CJB Mostar.

Na čelu jedinice, koja je brojala više od 400 pripadnika, a koji su, osim policijskih dužnosti, učestvovali i u mnogim značajnim vojnim operacijama, bio je proslavljeni komandant Semir Drljević Lovac.

- Poslije surove borbe za Mostar, koja je odnijela velike žrtve i donijela strašnu devastaciju grada, poslije dvostruke agresije, nije bilo nimalo jednostavno preuzeti tada vrlo složene poslove. Jer svakodnevno su bili prisutni tenzije, podjele, oružani incidenti - prisjetio se Drljević.

Istakao je da je "Bosna 4" bila uvezana s najstarijom i, kako je naveo, najboljom jedinicom - "Bosnom" iz Sarajeva.

- Imali smo, zasigurno, najkompliciranije policijsko-borbene zadatke u BiH i ponosan sam na činjenicu da smo svoju ulogu ispunili u potpunosti - podvukao je Drljević.

"Bosna 4" danas djeluje kroz istoimeno Udruženje građana, čiji nam je predsjednik Adil Veledar kazao da je uloga ove jedinice u trenucima kada je formirana bila od ogromnog značaja.

- Međutim, u poslijeratnom periodu borci i porodice poginulih su zaboravljeni. Nažalost, vrlo malo od obećanog je ispunjeno - kazao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.