MOSTAR

Sindikat HNK prodaje svoj objekt u Titovoj ulici?

Zgrada Sindikata nalazi se na atraktivnoj lokaciji

Piše: M. SMAJKIĆ

11.4.2018

Gradom na Neretvi ovih dana je prostrujala vijest o tome da se za zgradu Sindikata u glavnoj ulici u Mostaru otimaju brojni privatni poduzetnici i da je čak prodata.

 Velika šteta

Riječ je o objektu koji je skoro u potpunosti uništen u požaru u julu 2012. godine, nakon čega je Savez samostalnih sindikata (SSS) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ostao bez prostorija.

Od tada, Kantonalni odbor SSS-a samo je jednom u javnost iznio informaciju o tome kako su se za obnovu zgrade obraćali Vladi HNK, ali bezuspješno, i to nakon što je potvrđeno da će iz budžeta HNK biti nadoknađena šteta nastala na objektima HDZ BiH i SDA u Mostaru tokom čuvenih februarskih demonstracija.

Inače, njegove aktivnosti u HNK su odavno svedene na minimum, a i na posljednjoj pres-konferenciji, sazvanoj u januaru u vezi sa Zakonom o PIO, koji je održan u tuđem prostoru, navedeno je da nema novca za obnovu svoje zgrade.

U traganju za informacijom o tome je li prodata sindikalna zgrada, koja je sada samo jedna u nizu ruševina u Titovoj ili glavnoj ulici, prvi čovjek SSS-a HNK Husejin Špago uporno nije odgovarao na naše pozive.

 Nema informacija

U Gradskoj upravi Mostara su nam kazali da ne raspolažu takvim informacijama, dok nam je u Zavodu za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara rečeno da nije urađen regulacioni plan za to područje te da, stoga, bilo kakve intervencije, izuzev sanacije, na objektu nisu moguće.

 Ponuda investitora

Iz izvora bliskih SSS-u HNK saznali smo da je koncem ljeta od jedne građevinske firme stigla ponuda za obnovu zgrade.

- Taj građevinski investitor je nudio da uloži svoj novac na način da se prizemlje, po obnovi cijelog objekta, dodijeli Sindikatu, a zauzvrat bi na spratu i u potkrovlju uradio stanove za prodaju. Za to je dato zeleno svjetlo, međutim, koliko mi je poznato, još nisu dostavljene tražene garancije, a i dokumentacija za zgradu se nalazi u Beogradu - saznali smo od našeg sagovornika.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.