MOSTAR

Dogovoreni centralna zona i dva modela za mandate

M. Sm.

12.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon što je na prošlom sastanku predstavnika lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka na državnom nivou, koji se održavaju s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje lokalnih izbora u Mostaru u ovoj godini, kada je domaćin bio Gradski odbor SBB-a, postignut dogovor o šest izbornih jedinica, na današnjem je načinjen još jedan iskorak, s obzirom na to da je postignuto rješenje za centralnu zonu, kako se to i očekivalo.

- Definirano je pitanje birača u centralnoj izbornoj zoni na način da oni glasaju prema pripadnosti mjesnim zajednicama, odnosno, Jugozapadu i Starom Gradu, a o njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti Centralna izborna komisija (CIK) BiH u saglasnosti s Gradskom izbornom komisijom - kazao je nakon sastanka Marinko Petrić u ime današnjeg domaćina HDZ-a 1990.

On je podvukao da je današnjim dogovorom riješeno pola presude Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Mostar.

Također, naveo je da je definirano šest izbornih jedinica s dva modela. Jedan model je da se s gradske liste bira 13 vijećnika, i to 4-4-4 plus jedan iz reda ostalih i da se iz šest izbornih jedinica biraju 22 vijećnika.

Drugi model se odnosi na 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica, s tim da ih je devet na kompenzacijskoj, odnosno, gradskoj listi.

- Sve stranke su se usaglasile o tome da je izračunom vrlo lako doći do broja mandata, pa je Sjever dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam i Zapad četiri, i to se odnosi na prvi model, a drugi model je Jugozapad osam, Stari Grad 6, Zapad 5, Sjever 3, Jug 2, Jugoistok 2 i gradska kompenzacijska lista 9 vijećnika - rekao je Petrić.

Na pitanje kako se u posljednja dva sastanka jednostavno došlo do dogovora, budući da se 10 godina čeka na rješenje, Petrić je rekao da je svima postalo jasno da se upravo 10 godina čeka na održavanje izbora u gradu te da nema smisla to više odugovlačiti, kao da su sve stranke spremne na kompromis.

Predsjednik GO SDA Salem Marić je na to dodao da se, zahvaljujući razumijevanju svih političkih stranaka, ide ka kompromisnom rješenju.

- I ovaj dio je više pitanje matematike i to je bilo lakše riješiti, ali drugo pitanje koje ostaje otvoreno jeste pitanje izmjena Statuta Grada, tu je pitanje uvođenja pozicije dogradonačelnika ili, u suprotnom, ojačavanje pozicije glavnog savjetnika i pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja. Nadam se da ćemo i to riješiti da bismo imali izbore u ovoj godini - kazao je Marić.

Nakon toga, novinarima se obratio predsjednik GO HDZ-a BiH Damir Džeba kazavši da je ohrabrujuće to što se danas dogovorilo.

- Matematika je jasna, sastanak je vrlo dobar, riješili smo pola presude Ustavnog suda. Napredak smo, znači, postigli vrlo brzo iz načina što smo razgovarali o provođenju presude Ustavnog suda za Mostar i to nas je dovelo korak bliže. Šta će se događati u sljedećem periodu kada pričamo o ustroju i nadležnostima Grada Mostara, a vežemo ih za provedbu odluke Ustavnog suda, vidjet ćemo na narednom sastanku - izjavio je Džeba.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.