TESTIRANJE

Mostarski zipp-line lako podnio opterećenje od 350 kilograma

Završena prva faza testiranja pod velikim opterećenjem od oko 350 kilograma

M. HODŽIĆ

14.4.2018

Najduži i najatraktivniji zipp-line u BiH koji u dužini od 560 metara sajlom povezuje brda Forticu i Stolac iznad Mostara prošao je uspješno prvu fazu testiranja pod velikim opterećenjem od oko 350 kilograma. Slijedi još jedno finalno testiranje i obuka operativaca, a ukoliko sve bude teklo po planu, ovaj atraktivni projekt će zvanično u rad biti pušten u maju.

 Rad sajle

Time će ljubiteljima avantura biti omogućen nezaboravni adrenalinski spust sajlom s brda na brdo, uz pomoć specijalne alpinističke opreme.

Kako nam je kazao Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja „MTBA“ Mostar i idejni začetnik ovog grandioznog projekta, koji je sa 13.000 KM podržalo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu s ministricom Editom Đapo (SBB), ozbiljno i kompleksno ispitivanje i mjerenje mostarskog zipp-linea proteklih dana izvršio je tim stručnjaka s Mašinskog fakulteta u Mostaru, a kompletnu tehničku i tehnološku podršku proveo je zenički „Extreme Sports Club Skorpio“.

- Htjeli smo provjeriti maksimalno opterećenje propisano standardima, mada je nosivost sajle pet puta veća. Testiranje je uspješno završeno i sada slijedi testiranje kretanja tereta po sajli, da vidimo koja je to brzina i kako se zaustavlja kako bismo mogli uskladiti operativni segment odnosno sam rad sajle - istakao je Rahimić.

 Obuka operativaca

Potom slijedi obuka radnika odnosno operativaca na terenu, a nakon toga zipp-line bi i zvanično mogao biti pušten u rad.

- Oni trebaju znati pravilno zavezati osobu, zakačiti je na sajlu odnosno izvršiti sve pripreme. Također, moraju se pravilno ponašati u nekim incidentnim situacijama - naveo je Rahimić.

 Drugi sadržaji    

- Želimo da pripremimo sve sadržaje, od planinskog doma koji se nalazi gore, iznajmljivanja bicikala i slično, kako bismo sve skupa mogli pustiti u upotrebu. Želja nam je da to bude u maju -dodao je Rahimić.

560

metara duga sajla mostarskog zipp-linea


Rahimić: Utvrditi brzinu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.