HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U Mostaru će biti srušeno 767 nelegalnih objekata

Uklanjaju se bespravni objekti koji smetaju na javnim površinama ( Ž. Miličević

M. SMAJKIĆ

17.4.2018


U Mostaru će biti srušeno 757 bespravno izgrađenih objekata, a do sada ih je uklonjeno 55, saopćeno je iz Gradske uprave Mostara. 

Regulacioni planovi

Na redu su, naveli su, objekti na starom Veležovom igralištu, kao i u Dubrovačkoj ulici, gdje će biti uklonjena zelena veletržnica, kao i u prigradskom naselju Buna.

Plan demolicije uradili su u Zavodu za prostorno uređenje i planiranje grada Mostara, i to nakon što su 2012. godine usvojena 24 regulaciona plana.

- Riječ je objektima na širem području grada Mostara koji predstavljaju smetnju na javnim površinama. No, znatan broj objekata je uklonjen zbog činjenice da je, prema regulacionim planovima, predviđena gradnja novih, ali i zbog gradnje infrastrukturnih sadržaja, poput saobraćajnica – kazao nam je Salem Bubalo, direktor Zavoda.

Tako je, nakon uklanjanja, izgrađeno 65 novih objekata, a radilo se uglavnom o barakama ili objektima koji se vanjštinom, kao i kvadraturom, ne uklapaju u postojeće planske dokumente.

Zbog gradnje saobraćajnica uklonjen je 21 objekt, a na njih pet je zabilježena promjena spratnosti. Djelimično su uklonjena dva objekta, a djelimično su izgrađena četiri.

 Postoji otpor

- Uprkos preprekama koje imamo, a najčešće se radilo o otporima osobama koje su za određene objekte bile egzistencijalno vezane, na terenu stvari prilično idu svojim tokom. Činjenica je da je načinjen značajan iskorak s obzirom na to da su usvojeni neophodni planski dokumenti, kao i da su načinjene izmjene prostornog plana - ističe Bubalo.

Bez legalizacija 

Bubalo podsjeća na činjenicu da postupak legalizacije objekata nije moguć zbog činjenice da Grad, kako je to propisano zakonom, nije donio neophodne odluke.

- Nemamo odluku o legalizaciji objekata, a kako ne postoji Gradsko vijeće, onda takvo nešto nije moguće - rekao je Bubalo.


Bubalo: Značajan iskorak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.