MOSTAR 18. aprila u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija

Koncert Armina Muzaferije otvorit će ovogodišnje „Dane mevluda i zikra“

Fena
17.04.2018 14:35

Koncertom Armina Muzaferije, koji će nastupiti s tesavvufskim horom i ansamblom tekije Mesudijja u srijedu, 18. aprila, u 20.15 sati u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Dani mevluda i zikra".

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, naučnim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličena promocija mevluda ''Kuća odabranih'' autora Mustafe Jelovca te promocija ''Monografije vjerskih objekata, vakufa i uleme s područja Nevesinja'' autora Hasana Eminovića.

Centrala manifestacija bit će održana u subotu, 12. maja, u Blagajskoj tekiji, dok je zatvaranje predviđeno za 14. maja, i to naučnim skupom ''Bošnjaci u Hercegovini kroz povijest".

Organizatori su poseban naglasak stavili na Susret mladih, odnosno kamp mladih srednjoškolaca na kojem će se, uz mnogobrojne radionice, održati i debata o perspektivi mladih u BiH.

Manifestacija "Dani mevluda i zikra" utemeljena je na vjerskoj tradiciji okupljanja ovdašnjih muslimana na mjestu dovišta u Tekiji na vrelu Bune. Ovo dovište je jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH već i šire, kazao je u utorak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, muftija mostarski Salem ef. Dedović.

- Višestoljetna povijest i tradicija dovišta na ovom mjestu govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore - istaknuo je muftija.

Prema njegovim riječima, jedan od važnih programskih ciljeva manifestacije jeste da se novim generacijama predstavi bogata povijesna, duhovna i kulturna baština Bošnjaka na ovom području.

Ocijenio je da su na ovogodišnjoj manifestaciji priredili i bogate sadržaje domaćih autora i istraživača, izdvojivši Mustafu Jelovca i Hasana Eminovića, kroz čije se radove, kako je istaknuo muftija mostarski, može steći kvalitetan uvid u doprinos Bošnjaka na kulturnom, duhovnom, naučnom i opće društvenom području.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog, u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK ''Preporod'' Mostar i Tarikatski centar BiH.

Inače, ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

NA VRH