RAZGOVORI

Traži se dogovor o izmjenama Statuta Grada Mostara

Domaćin DF: Obratili se medijima

M. Sm.

19.4.2018

Iako su se predstavnici gradskih odbora SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, koji vode razgovore u vezi s iznalaženjem rješenja za održavanje izbora u Mostaru, na današnjem sastanku trebali izjasniti o jednom od dva predložena modela izbora gradskih vijećnika, to se nije desilo.

Kako je novinarima u ime domaćina današnjeg sastanka kazao predsjednik Gradskog odbora DF-a Mahmut Trčalo, niko nije izričito ni protiv jednog modela, ali će izjašnjavanje uslijediti na jednom od narednih sastanaka.

- Dogovorili smo izmjene Izbornog zakona, ali je stav svih parlamentarnih stranaka da se ovaj put ne ide u javnost dok se ne dogovore izmjene pojedinih članova Statuta Grada Mostara – rekao je Trčalo.

Pojasnio je da se vodila iscrpna rasprava u vezi s članom 7. Statuta Mostara, prema kojem Grad ima podružnice, te bi se izmjene trebale odnositi na to mogu li podružnice biti mjesne zajednice s posebnim ovlaštenjima.

- Član 17. automatski ne bi bio aktuelan, jer po novom izboru vijećnika, primijenio bi se jedan od ova dva modela. Također, članom 25., koji se tiče predsjednika GV i dva potpredsjednika, odnosno zamjenika, sada je otvorena mogućnost da bude jedan potpredsjednik, a članom 51., koji se odnosi na ingerencije glavnog savjetnika, budući da će, vjerovatno, odustati od prijedloga uvođenja funkcije dogradonačelnika, ide se na to da se pojačaju ingerencije glavnog savjetnika. Tu je i član 38., odnosno pitanje sastava komisije za gradska područja – kazao je Trčalo.

Poručio je da se pojedine stranke ne žele dovesti u situaciju da je riješeno pitanje Izbornog zakona, a da nije Statuta Grada, ne želeći otkriti o kojim je strankama riječ.

- Oba modela su svima prihvatljiva. Svi su dali garancije da neće biti problema o tome koji će prijedlog proći, ali da se ide i s izmjenama članova Statuta, o čemu će se svi pismeno izjasniti do sljedećeg sastanka, koji je za sedam dana i kojem je domaćin SNSD - naveo je Trčalo.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.