MOSTAR

Naše plaće srezane su prije pola godine, ne plaćaju nam se vikendi, noćni rad

Fena / M. Sm.

20.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Članovi Sindikata Međunarodnog aerodroma Mostar održali su jednosatni štrajk upozorenja na koji su se odlučili zbog smanjenja plaća i nepoštovanja odredbi Zakona o radu.

- Radnici su dovedeni na rub egzistencije. Naše su plaće srezane prije pola godine za 300 maraka, ne plaćaju nam se vikendi niti noćni rad. Isti ljudi rade i prvu i drugu, i noćnu smjenu, i sve ima se plaća kao prva smjena - kazao je predsjednik Sindikata Darko Buntić.

Dodao je kako je nedopustivo da menadžment Aerodroma nije niti upozorio uposlenike kako će im plaće biti smanjene, već su uposlenici to shvatili tek kad su dobili umanjene plaće.

- Njihovo obrazloženje je kako je Nadzorni odbor, kao jedini problem u poslovanju Aerodroma, detektirao naše plaće. To je jedina greška, ništa drugo nije problem - istaknuo je Buntić.

Ove godine Mostarski aerodrom uvodi redovne letove za njemačke gradove Štutgart i Dizeldorf, koje će obavljati niskotarifna kompanija "Eurowings", kao i redovan let "Croatia Airlansa" Zagreb - Mostar.

Ti letovi trebali su dati novi impuls u razvoju ovog aerodroma, no te aktivnosti sada su pale u drugi plan.

- Mi ćemo nastojati da komercijalni letovi ne trpe zbog nas, ali od naših zahtjeva ne odustajemo. Spremni smo i na generalni štrajk, ako na to budemo primorani - upozorio je Buntić.

Osim vraćanja plaća na prijašnju razinu te plaćanje prekovremenog i noćnog rada, Sindikat Međunarodnog aerodroma Mostar traži usvajanje sistematizacije radnih mjesta te početak pregovora o kolektivnom ugovoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.