HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

"Liska", da prostiš, jedan festival imade, smijeha i samo smijeha, da prostiš!

Piše: M.H.

20.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Pod sloganom „Energija osporavanja: ko se to tamo smije?“ u prepunom Narodnom pozorištu Mostar (NPM) svečanom ceremonijom otvoreno je ovogodišnje, 15. po redu, izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“.

Festival je svečano proglasio otvorenim Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK koji je istakao zahvalnost na ukazanoj časti.

- Mi u Mostaru smo se uvijek znali smijati i znat ćemo to i dalje. U današnje vrijeme smijeh je lijek i zato unaprijed hvala ovim ''doktorima'' koji će u narednim danima ovdje da nas liječe - rekao je Hadžović.

Također, na svečanoj ceremoniji uručena je zahvalnica gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću za kontinuiranu podršku ovom festivalu. 

Bešlić je kazao da je ovaj festival postao brend Mostara te da su mostarski liskaluci poznati od davnina.

- Ovaj festival donosi osmijehe na lica, on je ušao u programsku shemu cijelog grada koji živi za ove dane - kazao je Bešlić.

Direktor NPM-a Almir Mujkanović istakao je da ovaj festival svi doživljavaju emotivno i subjektivno, a građani Mostara kao nešto što pripada ovom gradu.

- Ne mogu sakriti svoju uzbuđenost i sreću što su pred nama festivalski dani. Hvala svima koji su svih ovih godina doprinijeli da ovaj festival živi - naveo je Mujkanović.

Nakon ceremonije „Mostarska liska“ je i službeno započela nagrađivanom predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, po tekstu Ive Brešana i u režiji Ivana Lea Lema, a publika će do 27. aprila, do kada traje „Mostarska liska“, moći vidjeti ukupno osam ostvarenja, najboljih komedija, od kojih je sedam u takmičarskom programu.

Sutra je na programu „Ćelava pjevačica“ Narodnog pozorišta Mostar, a u nedjelju „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke i Pozorišta Prijedor.

Za vikend, 21. i 22. april, bit će održana i glumačka radionica koju će voditi Zijah A. Sokolović, inače, predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija.

U ponedjeljak je na programu „Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a sljedeću večer „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Sarajevo.

U srijedu slijedi „Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh, a kao posljednja u konkurenciji je „Sirena i Viktorija“ Ferzeng, Beograd.

U čast nagrađenih, posljednju večer Festivala bit će izveden komad „Za umrijet' od smijeha“ Teatra Rugantino & Kazališta Planet Art, Zagreb.

I ove godine, kao i prethodnih, svake večeri će nagrada „Mala liska“ pripasti najboljem glumcu ili glumci, a na kraju Festivala, po odluci stručnog žirija, u kojem su, uz Sokolovića, i Nedžad Begović te Atilla Aksoj, bit će dodijeljene nagrade „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Sokolović je u izjavi za novinare kazao da je lijepo da počinje ova tako divna svečanost, koja je, dodao je, praznik i za ljude i za ovo vrijeme u kojem živimo.

U sastavu žirija medija su Meliha Smajkić, novinarka „Dnevnog avaza“, Rosanda Zovko, novinarka FTV-a, i Cvita Kusić, novinarka Fene.

U žiriju publike su Nada Dalipagić, advokat, Seada Kuštrić, direktorica Četvrte osnovne škole Mostar, i Edna Voloder iz Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.