PREGOVORI

Opet izostao napredak u Mostaru, Šupljeglav misli da još ima nade

M. Sm.

26.4.2018

I današnji krug pregovora stranaka iz Mostara koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH održan je bez konkretnog dogovora.

Kao i prošli put, ni danas predstavnici gradskih odbora SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a nisu postigli dogovor o jednom od dva do sada usaglašena modela izbora gradskih vijećnika.

Domaćin današnjeg sastanka bili su gradski odbori SNSD-a i SDS-a, koji, kako je to rekao Predrag Šupljeglav, imaju jedinstven stav u ime Koordinacije Srba u Mostaru.

Šupljeglav je rekao da je zaključeno kako je nužno mijenjati članove Statuta koji se odnose na broj vijećnika u Gradskom vijeću te da su danas izneseni i prijedlozi za izmjene još nekih članova Statuta koji se odnose na eventualno uspostavljanje dogradonačelnika, većih ovlasti glavnom savjetniku i većih upravnih ovlasti mjesnim zajednicama.

O tome će se sve stranke izjasniti do 3. maja, a za 10. maj je zakazan novi sastanak.

S obzirom na činjenicu da Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisuje opće izbore do 9. maja, Šupljeglav je iznio mišljenje o tome da se dogovor za Mostar ne može postići do tog roka.

Međutim, pojasnio je i da se u jedinicama lokalne samouprave mogu raspisati i vanredni izbori.

- Izbori za Mostar se mogu održati i u nekom drugom terminu. Dobro je što i dalje svi učestvujemo u razgovorima i što ih niko ne napušta - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.