MOSTAR

Maturanti Karađoz-begove medrese postali vakifi

M. H.

5.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon jučerašnjeg svečanog maturskog defilea od Starog mosta do Musale, u dvorani u Sjevernom logoru danas je upriličena svečana akademija, kojom je Karađoz-begova medresa Mostar ispratila 373. generaciju maturanata i maturantica.

Ova generacija broji 54 učenice i učenika koji dolaze iz cijele BiH.

Među njima je i jedan hafiz, Kasim Čelenka iz Zenice, koji je i učenik generacije, a ona je posebna i po tome što je vakifska jer su maturantice i maturanti, zajedno sa svojim razrednicima i odgajateljima, odvojili svoja materijalna sredstva i darovali ih Karađoz-begovoj medresi da bi ostali trajno upisani u njenu historiju i po tome što su postali njeni vakifi.

Učenica generacije je Anela Manjura iz Stoca, a ova se čitava generacija inače odlikuje po odličnom uspjehu.

Radost ovog značajnog trenutka s njima su u prepunoj sali podijelili brojni gosti, među njima i izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Ismail ef. Smajlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović, muftija u penziji Seid ef. Smajkić, glavni imami i brojna ulema, predstavnici medresa iz cijele BiH.

- Posebno poštovanje iskazujemo roditeljima koji su poslali svoj najdivniji poklon medresi. Danas je dan kad im se ovi biseri vraćaju. Ponosni smo i zahvalni Allahu, dž. š., da su izašli na pravi put - kazao je direktor Karađoz-begove medrese, hafiz Aid Tulek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.