ZATIHNULA ZVONA

Štrajk upozorenja u hercegovačkim srednjim školama, prosvjetari traže veće plaće

M. H.

7.5.2018

U srednjim školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je, za vrijeme prvog časa, održan štrajk upozorenja. Štrajk će se nastaviti i u drugoj smjeni, također tokom prvog časa.

Koordinacija sindikata srednjih škola HNK doniijela je odluku da stupi u štrajk upozorenja. Njihovi zahtjevi prema vlastima ovog kantona su povećanje plaća za 15 posto, isplata sredstava po osnovu tužbi, koja su dogovorena nagodbama te potpisivanje okvirnog sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška tako da on bude u primjeni od naredne školske godine.

Traže i da se ukine nekorektna praksa primanja radnika na određeno, do 30. juna, kao i vraćanje isplate porodiljskog dopusta na 100 posto s sadašnjih 80 posto.

Svi njihovi zahtjevi prošli su ankete članstva i dobili punu podršku, a iz Koordinacije ističu da će, ukoliko dijalog izostane, biti primorani na održavanje protesta ali i generalnog štrajka te da će samim tim biti upitan i sami početak naredne školske godine.

Za srijedu je također najavljen i štrajk upozorenja u osnovnim školama na području HNK.

Učitelji i nastavnici traže novi Kolektivni ugovor, usklađivanje koeficijenta plaća s kolegama u srednjim školama, donošenje pravilnika, pedagoških standarda...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.