GODIŠNJICA

Obilježavanje 9. maja na Šehitlucima: Sjećanje na dan kada se u Mostaru probudio fašizam

Piše: M.Sm.

9.5.2018

Brojni okupljeni na mostarskim Šehitlucima danas su se s posebnim pijetetom prisjetili svih žrtava stradanja i patnje, svih šehida, pogotovo heroja iz "Vranice", u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH i na koju su 9. maja 1993. godine snage HVO-a i HV-a, otpočevši agresiju na Mostar i bošnjački narod, izvršile napad.  

O sudbini ovih 13 heroja, ''zlatnih ljiljana'', nije se znalo punih 14 godina, sve do 2007., kada su ekshumirani iz masovne grobnice Rimski bunar na Gorancima, dok posmrtni ostaci Hasana Balića, Feđe Huskovića i Šefika Pobrića još nisu pronađeni.

Godinu kasnije ukopani su na Šehitlucima, a danas su pred njihove i duše svih šehida mostarski imami proučili dovu.

- Danas se sjećamo trenutka kada se fašizam ponovo probudio, a Evropa se zaklela, nakon Drugog svjetskog rata na ovaj datum, da neće dopustiti da se ikad probudi. Danas se sjećamo 13 hrabrih boraca komande Četvrtog korpusa Armije RBiH, u zgradi „Vranica“, koji su u divljim napadima jedinica HVO-a i poubijani nakon njihovog zarobljavanja. Ovaj dan se obilježava i kao Dan Evrope, Dan logoraša, Dan zlatnih ljiljana i okupili smo se da se prisjetimo žrtve koju su naši hrabri vojnici dali za slobodu ovog grada i da jasno i nedvosmisleno kažemo i pokažemo da ćemo, uz Božiju pomoć, čuvati sjećanje na njih, ali i da ćemo čuvati vrijednosti slobode i pravde – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.