MOSTAR

Vigemark o Partizanskom groblju: Svaki kamen spomenika priča priču svakog borca

M. H.

9.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Mostaru je danas na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju, u prisustvu brojnih delegacija sa svih nivoa vlasti, svečano obilježen 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.  

Svečanosti je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), koji je u svom obraćanju čestitao svima Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, ističući da mu je velika čast biti na ovom mjestu na ovaj veliki dan kad se obilježava Dan Evrope koji je, istakao je, u suštini okrenut prema budućnosti, a istovremeno je prilika da se podsjeti na prošlost u kojoj su mnoge žene i muškarci položili svoje živote u borbi protiv fašizma.

- Nesumnjivo, ovaj dan je jedan od najvažnijih trenutaka u modernoj historiji Evrope, historiji koja je, nažalost, svjedočila prevelikom broju sukoba i krvoprolića. Kada vidim ovaj spomenik, ne mogu a da ne budem impresioniran njegovom simbolikom zajedničkih vrijednosti za Mostar, BiH i cijelu Evropu. Ovdje svaki kamen spomenika priča priču svakog borca - kazao je Vigemark.

Obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomeniku prisustvovali su i predstavnici SBB-a od gradskog do federalnog nivoa, među kojima i SBB-ovi ministri u Vladi FBiH, predvođeni Veskom Drljačom, zamjenikom premijera FBiH i ministrom rada i socijalne politike FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.