HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kljako: Bojim se da HDZ i SDA imaju dogovor da se izbori u Mostaru ne održe

Piše: M. Sm.

10.5.2018

Novi sastanak predstavnika gradskih odbora SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, koji vode razgovore s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru, ni nakon 15-dnevne pauze nije donio nikakav konkretan pomak.

Iako je u ime domaćina današnjeg sastanka predsjednik GO BPS-a Omer Mičijević iznio da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, kao i da je iskazana volja da se konačno dođe do izbora u Mostaru, praktično, nije načinjen nikakav iskorak.

Tako je Mičijević naveo da su raspravljali o izmjenama Statuta Mostara, za što su pismeno prijedloge dostavili SDA, DF i BPS, dok su ostale stranke to usmeno učinile.

- Raspravljali smo o pravnim i praktičnim manjkavostima Statuta, a domaćin narednog sastanka koji će biti održan za 15 dana je SDA - kazao je Mičijević.

Na novinarsku konstataciju "kako ovako mogu raspravljati i do iduće godine" te upit zašto javnosti ne mogu obrazložiti konkretno šta ih koči, a šta je to zajedničko, Mičijević je odgovorio:

- Deset godina nismo imali ništa, a došli smo do dvije opcije. Usvajanjem jedne bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda. Cjelovito rješenje je kompleksno, a zahtijeva i izmjene Statuta.

Predsjednik GO HDZ-a BiH Damir Džeba naveo je da je stav njegove stranke, najprije, izabrati model po kome će biti organizirani izbori.

- Onda po tom modelu, apsolutno, možemo olakšati put za izmjene Statuta Mostara. Još konsenzusom nismo izabrali koji je to model i to je ono što nas udaljava od rješenja, ali i od propisanih zakonskih rokova - kazao je Džeba.

Prema riječima Anela Kljake, predsjednika GO SBB-a Mostar, razlog zbog kojeg danas nije došlo do konkretnog iskoraka je zbog toga što je, kako je kazao, HDZ BiH uvjetovao dogovor o Statutu dogovorom o modelu.

- S druge strane, SDA je uslovila dogovor o modelu dogovorom o Statutu. Dakle, imamo Gordijev čvor i ono što smo mi upozoravali, većina opozicionih partija, sve vrijeme, bojim se da SDA i HDZ imaju dogovor da se ovdje ne postignu izbori - izjavio je Kljako novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.