PROJEKTI

Mostar ima obavezu izraditi strateški dokument do juna

Mostar: Strategija za osmogodišnje razdoblje

M. SMAJKIĆ

15.5.2018

Pred čelnicima Gradske uprave Mostara je veliki izazov – uraditi strategiju razvoja kulture do kraja juna ove godine. Naime, Grad Mostar ima obavezu izraditi ovaj strateški dokument u procesu kandidature koja mora biti podnesena sredinom oktobra. 

 Inkluzivan grad

Izrada strategije je u toku, rečeno je jučer novinarima, a voditelj ovog važnog dokumenta je prof. dr. Vjekoslav Domljan. On je naveo kako je među najvažnijim koracima utvrđivanje vizije razvoja.

- U kosturu vizije je da Mostar bude inkluzivan i participativan grad, da potakne inovativnost i kreativnost svojih građana i da što veći doseg bude u cilju participacije građana. Stoga, to mora biti i pametan grad, jer ima onih koji su jako mali ili jako stari i nemoćni pa ne mogu participirati u kulturnim događajima, što će se uz pomoć digitalnih tehnologija nastojati osigurati – rekao je Domljan.

Također, on je naveo da će se uz pomoć kulture morati izvršiti transformacija grada, odnosno građanstva, kako bi se, naglasio je, kultura življenja podigla na viši nivo sa stanovišta čistoće i arhitekture koja se ocjenjuje kao najslabija tačka u kreativnom sektoru grada Mostara.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje-Mikulić pojasnila je da će se grad kandidirati za 2024. godinu, dok se strategija izrađuje za period od 2018. do 2026. godine.

Brojna pitanja

- Pokrenuli smo internet-stranicu www.mostar2024.ba, na kojoj je postavljen anketni upitnik koji se odnosi na kulturnu ponudu grada Mostara, jer želimo direktno građane pitati kako su zadovoljni brojem programa, njihovim kvalitetom, šta je to što nedostaje i brojna druga pitanja koja će nam biti vrlo korisna u izradi strategije. Stoga, pozvala bih građane da se uključe u ovaj proces - kazala je Dragoje-Mikulić.

Odličan alat 

Jedan od članova tima koji radi na kandidaturi Mustafa Alendar kazao je kako se odluka da se krene u proces kandidiranja pokazala kao odličan alat koji su prepoznali svi involvirani u ovaj proces, od stručnjaka do građana.

- To je nešto što svi zajednički možemo i trebamo prihvatiti - naveo je Alendar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.