HERCEGOVINA

Medžlis IZ Mostar poziva na odgovornost zbog zemljišta robne kuće HIT

Fena

15.5.2018

Medžlis Islamske zajednice Mostar reagirao je zbog najave da će se zemljište iza bivše robne kuće HIT uskoro početi koristiti kao parking prostor.

- S dubokom nevjericom da cjelokupna mostarska javnost prešućuje samoinicijativno prisvajanje javnih površina ili samoinicijativno donošenje odluka gradskog čelništva, bez poštivanja zakonitosti, procedura i stvarnih nadležnosti, Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjeća domaću i međunarodnu javnost da već 17 godina kontinuirano i sistematski ulaže napore na povratu bespravno oduzete vakufske imovine, koju su tokom cijelog jednog stoljeća vladajuće strukture koristile argumentom sile i nasilja - saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Dodaje se da gradske vlasti ignoriraju zahtjev mostarskog muftije Salema ef. Dedovića da se na tom lokalitetu izvrše kontrolna arheološka iskopavanja, jer se pokazalo da se upravo na tom dijelu nalaze posmrtni ostaci muslimana pokopanih u Lakišića haremu.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar najavili su da će poduzeti sve zakonske mjere kod političkih, pravosudnih domaćih i međunarodnih subjekata kako bi se utvrdila odgovornost gradskog rukovodstva te da će protiv poduzeća MO "Parking" podnijeti krivične prijave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.