MOSTAR

Nema zainteresiranih za projekt žičare do tvrđave iznad Blagaja

Fantastičan pogled s utvrde posjetioce ostavlja bez daha

M. HODŽIĆ

15.5.2018

Agencija “Stari grad” Mostar pokrenula je prije godinu inicijativu u vezi s realizacijom projekta žičare do tvrđave hercega Stjepana Kosače, odnosno Stjepan-grada na vrhu visokog brda iznad Blagaja, ali za sada nema zainteresiranih za izradu glavnog projekta. 

Brži dolazak

Fantastičan pogled s ove utvrde svakog posjetioca ostavlja bez daha, ali da bi se došlo do nje, potrebno je pješačiti pola sata uskim utabanim putićem, koji podsjeća na kozju stazu.

U nastojanju da počne s realizacijom ovog velikog projekta i da posjetiocima omogući lakši i brži dolazak do ove atrakcije, Agencija je pokretala više postupaka javnih nabavki usluga za izradu glavnog projekta, ali nisu imali sreće sa ponuđačima.

Na prvi poziv javila se samo jedna grupa ponuđača, koju su činili Mašinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, “Prim CO Company” Gračanica i “ElectroForce” Sarajevo. Potpisan je i ugovor vrijedan 18.720 KM, ali je 15. septembra prošle godine sporazumno raskinut.

Ubrzo je raspisan drugi javni poziv, ali se u zadanom roku niko nije odazvao.

 Treći postupak

Miralem Fajić, direktor Agencije, kazao je da je i taj postupak poništen, ali je ovih dana otvoren i treći postupak javne nabavke putem konkurentskog zahtjeva.

- Procijenjena vrijednost javne nabavke je 24.786 KM bez PDV-a, a sredstva su osigurana u budžetu Grada Mostara za 2018. godinu - navodi se u pozivu Agencije.

Ostaje da se vidi hoće li ovog puta biti interesa ponuđača da izrade projekt, na osnovu kojeg bi u budućnosti mogla početi gradnja žičare do tvrđave.


 Konzervatorski radovi 

Zidine su do sada nekoliko puta konzervirane i restaurirane, a lani su i osvijetljene. U međuvremenu, Agencija je pokrenula još jedan postupak javne nabavke usluga za izradu projekta konzervatorskih radova u sklopu četvrte faze. Potpisan je i ugovor vrijedan 4.797 KM s najboljim ponuđačem, projektnim biroom “ARHI Plus” iz Mostara.

Atrakcija Blagaja

Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, pozdravio je ranije ovu inicijativu, ističući da je tvrđava hercega Stjepana Kosače oduvijek bila atrakcija turistima koji dolaze na ovo područje. Naglasio je da će ovaj projekt tvrđavu učiniti pristupačnijom posjetiocima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.