ZDRAVSTVO

Ljekari od srijede u štrajku, medicinski tehničari i sestre čekaju arbitražu

Sindikat je zdravstvenim ustanovama dostavio službenu obavijest o štrajku

M. SMAJKIĆ

22.5.2018

Ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u srijedu će stupiti u generalni štrajk i zbrinjavat će samo hitne pacijente. Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK službeno su menadžmentima zdravstvenih ustanova dostavili odluku o pokretanju generalnog štrajka.

Jednoglasna odluka

Odluka o pokretanju generalnog štrajka, podsjetimo, uslijedila je u petak, nakon što su propali pregovori s Kantonalnom vladom.

- Što se nas tiče, sve je spremno, a odluku smo donijeli jednoglasno. Ne možemo podnijeti ovakav ponižavajući odnos prema nama. Iz Vlade su tražili da potpišemo da ćemo i narednu godinu dobivati za 500 KM manju plaću u odnosu na naše kolege iz svih drugih kantona. Pa to je nedopustivo - kazao nam je  potpredsjednik Sindikata dr. Elvedin Habibija.

No, nije samo pregovarački proces s ljekarima doživio fijasko. Ista sudbina zadesila je i drugo medicinsko osoblje, tehničare, sestre i druge zaposlenike u zdravstvu.

Ipak, za razliku od ljekara, oni neće u generalni štrajk jer su ih iz Vlade HNK preduhitrili i najavili im proces arbitraže.

To nam je rekao Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, koji je zajedno s kolegama iz Unije nezavisnih sindikata FBiH, pod čijim okriljem djeluju zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, prisustvovao pregovorima s Vladom HNK.

Povećanje satnice

- Dobili smo obavještenje od Vlade da će, u skladu sa Zakonom o radu, pristupiti arbitraži. Prevareni smo i izigrani jer su tražili od nas da potpišemo da pristajemo samo na povećanje satnice sa dvije na 2,30 KM. Ostali naši zahtjevi ih nisu zanimali, a nama plaća nije povećavana deset godina - kazao nam je Tufek.

Sindikalni zahtjevi

Zdravstveni radnici u HNK, podsjetimo, tražili su povećanje satnice sa dvije na 2,60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0,20, a za ljekare 1,20 i povećanje radnih sati u sedmici sa 37,5 na 40.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.