POMOĆ

Švedska i UNICEF osigurali namještaj i potrepštine za više od 200 migranata u Salakovcu

Fena
22.05.2018 17:33

Djelujući kao dio UN-ovog tima, UNICEF u Bosni i Hercegovini osigurao je osnovni namještaj i potrepštine za više od 200 migranata (uključujući 24 žene i 51 dijete), koji su nedavno preseljeni iz Sarajeva u Izbjeglički centar Salakovac.

- Isporučeno je 50 dušeka, 1.300 posteljina i jastuka, 60 stolova, 300 stolica i igračke. Finansijska sredstva za donaciju je omogućila švedska agencija za međunarodni razvoj kroz fleksibilno finansiranje u oblasti dječije zaštite, što je omogućilo UNICEF-u da brzo inicira humanitarnu reakciju u Bosni i Hercegovini za djecu izbjeglice i migrante i njihove porodice, kao i djecu bez pratnje - navodi se u saopćenju UNICEF-a.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Gita Narajan (Geeta Narayan) zahvalila je Švedskoj za podršku i naglasila UNICEF-ovu predanost zaštiti najranjivijih djevojčica i dječaka.

- Činjenica da smo imali dostupna i fleksibilna sredstva za zaštitu djece, omogućila je UNICEF-u u BiH da brzo reagira da bi osigurao potrebne materijale djeci kojoj je pomoć potrebna - rekla je Narajan.

Predstavnica međunarodne agencije za razvoj Mari Bergstorm izrazila je zadovoljstvo jer je to partnerstvo omogućilo UNICEF-u da reagira.

- Zbog dugogodišnjih dobrih odnosa Švedske ambasade i UNICEF-a u BiH pri pružanju podrške pravdi za djecu, ponosna sam što je Švedska mogla pružiti potporu koja UNICEF-u omogućuje da odgovori na hitne slučajeve koji uključuju djecu - rekla je Bergstorm.

UNICEF zajedno s nevladinim organizacijama, u sljedećem koraku, ima cilj proširiti humanitarne usluge kao što su uspostavljanje prostorija prilagođenih djeci (gdje bi se mogla igrati i koristiti psihološku podršku), te mjesta za majke i bebe (gdje bi se majke mogle odmoriti i brinuti o svojim bebama). Uspostava prostora pogodnih za djecu predviđa se u Centru Salakovac, te u Sarajevu, Bihaću i Velikoj Kladuši.

U saopćenju se navodi da, radom s partnerima u vladi, ostalim UN-ovim agencijama i organizacijama civilnog društva, UNICEF nastoji osigurati programe koji na prvo mjesto postavljaju prava i potrebe svakog djeteta, kao što propisuje Konvencija o pravima djeteta.

- Djeca i žene koji su migranti, posebno oni bez dokumenata, izloženi su trgovini ljudima, zlostavljanju i eksploataciji. U tranzitnim i odredišnim državama migranti i njihove porodice često su žrtve diskriminacije, siromaštva i socijalne marginalizacije - saopćeno je iz UNICEF-a u BiH.

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu da bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija rade za svako dijete, bilo gdje, da bi sagradili bolji svijet za sve.

NA VRH