HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Klub Bošnjaka: Nije postojao nijedan razlog za neodržavanje sjednice Skupštine HNK

M. SMAJKIĆ

23.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Klub poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK smatra da danas nije postojao nijedan razlog za neodržavanje sjednice Skupštine HNK i nedopustivim smatra nedolazak i uvjetovanje održavanja redovne sjednice Skupštine HNK od Kluba poslanika Hrvata, zaključeno je na današnjoj sjednici Kluba Bošnjaka. 

Također, kako je novinarima iznio predsjednik Kluba Ajman Šoše, dnevni red za današnju sjednicu Skupštine usvojen jednoglasno na Kolegiju, kojem su prisustvovali i predstavnici Kluba poslanika Hrvata.

- Pozivamo Vladu HNK da, u okviru svojih mogućnosti, pomogne rad Centra u Salakovcu, gdje su smješteni migranti. Osuđujemo postupak nezakonito imenovanog komesara Ilije Lasića i drugih policijskih službenika od 18. 5. 2018. godine i očiglednu zloupotrebu Uprave policije MUP-a HNK te podržavamo nastojanja istražnih organa na utvrđivanju odgovornosti - naveo je Šoše.

Iz Kluba Bošnjaka, dodao je, pozivaju Vladu HNK da postupi prema presudi Kantonalnog suda, kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje komesara i da dovede u zakonske okvire rad Uprave policije MUP-a HNK.

- Pozivamo Općinski sud Mostar da, nakon duže od šest mjeseci odugovlačenja, konačno postupi prema prijedlogu za prinudno izvršenje gore navedene pravosnažne presude Kantonalnog suda. Smatramo da posljednje aktivnosti Kluba poslanika Hrvata za cilj imaju relativiziranje i skretanje pažnje s postupka Ilije Lasića od 18. maja 2018. godine, te pozivamo i njih i predstavnike drugih političkih partija da bespotrebno ne unose nemir među stanovništvo HNK i da unesrećene migrante ne koriste u političke svrhe - istakao je Šoše.

Također, članovi Kluba Bošnjaka pozvali su svoje kolege iz Kluba Hrvata da ne blokiraju rad najvišeg zakonodavnog organa u HNK.

S obzirom na to da su iz Kluba Bošnjaka osudili postupak i drugih policijskih službenika, Šošu smo upitali na koga se tačno misli, odnosno, je li bilo propusta u lancu komandovanja, na što je on odgovorio:

- Mi nemamo potpunu informaciju s terena kako se i šta dešavalo, ali prema onome što znamo do sada, pojedini službenici su, prema mom mišljenju, reagirali ishitreno, jer su imali mogućnost da prema Zakonu o policijskim službenicima odbiju nezakonitu naredbu - dodao je kako se to odnosi na čelnike u PU Konjic.

Uoči sjednice Kluba Bošnjaka, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago je naveo da mu je nejasno zbog čega su donijeli ovakvu odluku u Klubu Hrvata, „ako su već zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Kluba, te treći član Kolegija prisustvovali sjednici u utorak, na kojoj je usaglašen dnevni red“.

- Bojim se da previše prepadamo naše građane ljudima koji su u velikoj nevolji - poručio je Špago.

Zastupnik SDP-a u Kantonalnoj skupštini Amer Zagorčić podsjetio je na to da su tokom usvajanja programa rada Vlade HNK tražili uvrštavanje plana i mjera za prihvat migranata ukoliko dođe do takve situacije.

- Licemjerno nam je da sada ti isti ljudi govore da je ugrožena sigurnosna situacija - naveo je Zagorčić.

SBB-ov zastupnik Anel Kljako ocijenio je da je ponovo na sceni jedna ucjenjivačka politka HDZ-a BiH.

Nažalost, kako je rekao, iznenadilo ga je i to da danas nisu prisutni svi zastupnici iz SDA.

- To je poruka svim građanima ovog kantona i mislim da su se oni dogovorili da se današnja sjednica ne održi. SBB je u prošlosti predlagao da se održi tematska sjednica na temu sigurnosti, s obzirom na to da smo svjesni ogromnog nedostatka policijskog kadra i brojnih drugih problema u MUP-u - rekao je Kljako.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.