NEZADOVOLJSTVO

Premijer HNK povećao troškove za 400 posto, a za prosvjetare novca nema!

Štrajk će biti dvosatni u obje smjene

M. HODŽIĆ

25.5.2018


Nakon štrajka upozorenja održanog 7. maja uposlenici svih srednjih škola u HNK novi štrajk, ovaj put dvosatni u obje smjene, održat će 29. maja, a najavljuju i mogućnost generalnog štrajka.

Traže povišicu

Predstavnici oba sindikata srednjih škola HNK, Josip Milić i Edina Čomić, na jučerašnjoj (četvrtak) konferenciji za novinare u Mostaru ponovili su ranije zahtjeve koje je, kazao je Milić, Vlada HNK u potpunosti ignorirala.

Podsjetimo, prosvjetari traže povišicu od 15 posto, isplatu tužbi iz 2013. godine do kraja maja, vraćanje porodiljske naknade na 100-postotni iznos i ukidanje nekorektne prakse primanja uposlenika u srednje škole na određeno do 30. juna.

- Vlada HNK ostala je gluha na naše zahtjeve i pozive za pregovore. Ovo nam se nikad nije desilo - rekao je Milić.

Milić je kazao da iz Vlade uporno tvrde da nemaju novca, što, dodao je, nije istina.

- Ured premijera HNK je 2011. godine za materijalne troškove imao oko 1,1 milion KM, a za 2018. godinu ti troškovi iznose 4,5 miliona KM. Dakle, 400 posto je Nevenko Herceg, aktualni premijer, povećao svoje materijalne troškove. Mi tražimo povišicu od 15 posto, što bi za sve srednje škole iznosilo oko tri miliona KM bruto, a on (Herceg, op. a.) je samo materijalne troškove svoga ureda povećao za toliko - istakao je Milić.

Također je pojasnio da je lani u HNK ostvaren i suficit za 14 miliona KM kojima je, naveo je, Vlada mogla riješiti sve tužbe od 2013. godine.

 Radikalni potezi

- No, Vlada ga je podijelila svojim prijateljima, kumovima, rodbini i ostalima. Također, 2011. godine budžet HNK je iznosio 166,9 miliona KM, a za 2018. iznosi 210,9 miliona KM. I u ta 44 miliona KM ne može se naći tri miliona KM za prosvjetare - poručio je Milić.

Čomić je istakla da ankete pokazuju da su prosvjetari spremni na novi štrajk, a ako ih Vlada ne pozove na pregovore, i na najradikalnije poteze.

40 posto radi na određeno 

Sindikalci su na pressu naglasili da ih najviše boli nekorektna praksa primanja njihovih kolega na određeno, a takvih je, rekli su, do 40 posto u srednjim školama.

- Vlada je od 2011. godine stvarala uštede na način da su sve te ljude 15. jula slali na biro i 1. septembra ih opet prime. Ove godine su odlučili 30. juna da ih spreme kući kako ih ne bi primili za stalno po zakonu. Kakvu to poruku šalje Vlada HNK privatnicima ako oni kao vlast eskiviraju zakon - ogorčen je Milić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.