SAOPĆENJE

Medicinske sestre će imati plaću od 800 maraka, a ljekari će premašiti 3.000 KM

M.Sm

25.5.2018

Ako Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u narednih sedam dana ne ponudi rješenje, u generalni štrajk će stupiti medicinske sestre, tehničari i drugo zdravstveno osoblje. To je poručeno s današnje pres-konferencije predstavnika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu HNK. 

Predsjednik Sindikata Osman Tufek podsjetio je na činjenicu da je pregovarački proces s predstavnicima Vlade HNK propao.

- Izvarani smo od ministra dr. Gorana Opsenice i posljednje što smo dobili od Ministarstva jeste to da će postupiti prema Zakonu o radu, tačka 139. stav 3., a što se odnosi na arbitražu. Otada nikakvog odgovora nema, a pismeno smo se obratili i premijeru Nevenku Hercegu, zatraživši sastanak s njim, ali ni za to odgovora nema - kazao je Tufek.

Naglasio je da su oni u pregovarački proces ušli znatno ranije od ljekara te iznio da su njihovi minimalni zahtjevi bili potpisivanje ugovora na godinu, povećanje koeficijenta za 0.20 i povećanje satnice sa dvije KM na 2.30 KM.

- Imamo osjećaj da je izvršena diskriminacija prema zdravstvenim radnicima, jer, doktori smatraju da su jedini u našem Kantonu, a podsjetio bih da doktora ima 800, a ostalih radnika uposlenih u zdravstvu 3.200 - naveo je Tufek.

Nermin Tanović, predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“, kazao je da već dva mjeseca čekaju na rješenje problema.

- Ljekari su dobili povećanje od 30 i više posto. Činjenica je da ljekari jesu najbitniji faktor u zdravstvenom sistemu i trebaju biti nagrađeni za svoj rad, ali isto tako, i ostalo zdravstveno osoblje treba biti nagrađeno za svoj rad. Dolazimo u situaciju da ćemo imati jedan dio zdravstvenog osoblja, koji je zadovoljan i drugi dio koji je nezadovoljan. Možete misliti šta će se desiti ako medicinska sestra ima plaću od 800 KM i treba raditi veliki dio posla i snositi veliki dio odgovornosti, a s druge strane, ljekar sa svim svojim dodacima će premašiti itekako iznos od 3.000 KM. Bojim se da će doći do narušenih odnosa, a na štetu svih nas, jer svi smo potencijalni pacijenti - rekao je Tanović.

Inače, ljekari su danas parafirali Kolektivni ugovor.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.