KOMEMORACIJA

Mostar se oprostio od bivše rukometašice Zdenke Vidović-Prskalo

M.H.

25.5.2018

Mostar se danas oprostio od Zdenke Vidović-Prskalo, bivše rukometašice i trenerice te dugogodišnje radnice mostarskog Sportskog saveza, koja je preminula jučer u 68. godini.

U povodu njene smrti, u Gradskoj vijećnici održan je komemorativni skup, koji su organizirali Sportski savez i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Zdenka pripada uskom krugu zanesenjaka koji su predstavljali preteču ženskom rukometu u Mostaru. Godine 1964. njeno se ime spominje u arhivskim dokumentima u kojima su zabilježeni utemeljivači ženskog rukometnog kluba (ŽRK) Lokomotiva, čiji je bila prvi kapiten.

Tokom svoje sjajne i bogate karijere, osim za Lokomotivu, igrala je i za beogradski Radnički, reprezentaciju Jugoslavije i pariski Stella Sport.

- Bila je prva rukometašica iz Mostara koja se okitila šampionskom titulom i titulom kupa nastupajući za boegradski „Radnički“. Djevojka iz Mostara doživljava slavu kakva se mogla sanjati, postaje vicešampion Evrope. Bila je prvi sportista iz Mostara koji je otvorio vrata Pariza, evropske prijestonlice - kazao je Zlatko Serdarević, novinar i publicista.

Kasnije kao trener, između ostalog, vodi juniorsku reprezentaciju BiH, potom i ŽRK „Zrinjski“ a postaje i član Olimpijskog komiteta BiH. Njena staza se završava u Sportskom savezu Grada Mostara gdje djeluje kao menadžer za omladinski sport.

- Zdenka nesporno predstavlja jednu od najblistavijih zvijezda mostarskog sporta. Svojim impresivnim djelom stvorila je takvu zadužbinu koja će odolijevati svakom zaboravu-naveo je Serdarević. Posljednji ispraćaj preminule bit će upriličen sutra u 17 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg a pokop će se obaviti na groblju „Smrčenjaci“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.