HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Za zdravstvo data milijarda maraka, a pacijenti nezadovoljni

Penzionerima i nezaposlenima dodatno se naplaćuju zdravstvene usluge

M. HODŽIĆ

29.5.2018


Stanje u zdravstvenom sistemu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je teško i odavno je izvan zakonskih okvira, tokovi novca se ne kontroliraju, a pacijenti su zbog loše usluge nezadovoljni i ogorčeni. U ovom momentu zakazale su institucije Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva, Vlade i Skupštine HNK jer nisu stale u odbranu zakona i prava pacijenata.  

Paralelni sistem

Bila bi to u najkraćem „dijagnoza“ zdravstvenog sistema u HNK iz ugla pacijenata, izrečena na jučerašnjem okruglom stolu koji je u organizaciji Mreže nevladinih organizacija „Naše društvo“ u Mostaru okupio predstavnike civilnog i vladinog sektora.

- Narušena su sva tri stuba zdravstva, od načela solidarnosti, jer onima s kojima bi se trebali solidarizirati, a to su penzioneri i nezaposleni, naplaćujemo dodatno zdravstvene usluge. Totalno je zanemareno civilno učešće u zdravstvenom sistemu, zdravstveno vijeće narušeno, a što se tiče plaćanja usluge zdravstvenim ustanovama, zakon kaže da to treba ići po obimu, vrsti i kvalitetu usluge, a kod nas je godinama paušalno plaćanje. Dali smo milijarde KM, a ne znamo šta smo platili, nemamo efekt, a pacijent je nezadovoljan - kaže Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja „Futura“.

Stvoren je, ističe Bago, paralelni sistem, a novac teče nekontrolirano.

- Naše je zdravstvo zaista ugroženo, ali ako se vratimo u zakonske okvire, nakon pola godine imali bismo rezultate i zadovoljnijeg pacijenta - navodi Bago.

 Ogromni doprinosi

Husein Oručević iz Mreže „Naše društvo“ naglašava da se bez kontrole novca koji se ulaže i troši u zdravstvu ne može pouzdano ni reći ima li ga dovoljno za kvalitetnu uslugu.

- Tek kad Ministarstvo i Zavod budu kontrolirali potrošnju, svaku marku, moći ćemo govoriti o pravom stanju. Za taj se novac nikome trenutno ne odgovara, a trebalo bi prije svega nama, građanima, koji dajemo ogromne doprinose - kaže Oručević.

Kvalitet usluge zavisi od plaće 

Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu HNK, naglasio je da se treba uložiti dosta napora da se stvari u zdravstvenom sistemu poboljšaju.

- Uvijek je ista priča od menadžmenta i fonda da novca nema. A ima ga, samo ga treba rasporediti - naveo je Tufek, dodajući da kvalitet zdravstvene usluge zavisi i od visine plaća radnika u zdravstvu. Trenutno, dodao je, čistačica u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ ima plaću od 330 KM, što je ispod svih standarda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.