HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U Kantonalnom sudu Mostar: U petak presuda za "Vranicu"

S početka procesa ( Avaz)

Piše: M.Sm.

5.6.2018

Iznošenjem završnih riječi kantonalne tužiteljice Maje Ćišić i odbrane te, u ime članova porodice ubijenih, obraćanja advokata Edine Rešidović danas je u Kantonalnom sudu Mostar okončano suđenje u slučaju poznatom kao "Vranica", a protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića. 

Nakon iznošenja završnih riječi, u kojima je tužiteljica navela da su izvedeni dokazi potvrdili optužnicu, a odbrana ih, pak, odbacila kao neutemeljene, Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Marin Zadrić, odlučilo je da se iznošenje presude u ovom predmetu zakaže za petak, 8. juni, u 12 sati.

Aničić, Škutor i Poznić se optužnicom terete za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade "Vranica", u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se odnosi na mučko ubijanje 13 pripadnika Armije RBiH, članova Komande, "Zlatnih ljiljana", čiji su posmrtni ostaci, njih desetorice, pronađeni 2007.godine, dok se za tijelima trojice još traga.

Njihovo postrojavanje ispred zgrade "Vranica", odnosno Komande, zabilježeno je kamerama HTV-a, čiji su snimci plasirani u emisiji "Slikom na sliku", a nakon postrojavanja mučki su ubijeni u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Uz njihove posmrtne ostatke u grobnici Rimski bunar na Gorancima pronađeni su ostaci tijela petero civila.

Inače, riječ je o četvrtom, ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio treću oslobađajuću presudu, a postupak protiv prvooptuženog Željka Džidića je razdvojen, s obzirom na to da se on od oktobra 2011. nalazi u bijegu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.