HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Roditelji i nastavnici ne žele ovisnike nadomak osnovne škole

Centar smješten samo pedesetak metara od OŠ “Ilija Jakovljević” (lijevo)

M. HODŽIĆ

6.6.2018

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, zbog renoviranja prostorija u zgradi u naselju Centar 3, preselio se ovih dana na novu adresu, u naselje Centar 2, pedesetak metara od Osnovne škole “Ilija Jakovljević”.  

Izrazili zabrinutost

Njihovo preseljenje, koje je, doduše, privremeno, izazvalo je negodovanje roditelja i uposlenika ove škole, koji su izrazili zabrinutost za sigurnost djece.

Smatraju da nije prikladno da Centar bude u blizini bilo koje obrazovne ustanove, kao što ne bi trebale biti ni kladionice, kafići i slično.

Također, stanovnici naselja Centar 2 i 3 te roditelji učenika koji pohađaju spomenutu školu, izrazili su ogorčenje zbog novonastale situacije i na društvenim mrežama, ističući da se godinama, čak i peticijama, tražilo izmještanje ove ustanove izvan grada.

- Šta ako se desi, ne dao Bog, da se neko dijete ubode na špricu!? Hoće li tad reagirati ko - komentirala je jedna Mostarka.

S druge strane, iz Centra poručuju kako se za dva mjeseca vraćaju na staru lokaciju te da njihovi pacijenti ni do sada nikome nisu pravili probleme. Kažu da ih niko od stanovnika niti iz škole nije kontaktirao kako bi se požalio.

- Dočekali smo da, nakon dvogodišnjeg prikupljanja sredstava, možemo krenuti u renoviranje naših prostorija kako bismo imali mnogo bolje uvjete i sada je nastao ovaj problem. To je stigmatizacija pacijenata. Oni su bolesni i treba im pomoći. Ovo društvo bi moralo biti malo humanije, jer se svakome može desiti da u porodici ima ovisnika - kazao je dr. Siniša Skočibušić, voditelj Centra.

Tražili prostor

Naveo je i da su od Grada tražili prostor, gdje će se privremeno useliti, ali da nije bilo slobodnih pa su pod kiriju uzeli ovaj u Centru 2.

- Stanari ne vole vidjeti naše pacijente, ali oni nikad nisu napali ljude, djecu niti bilo koga - istaknuo je dr. Skočibušić.


Dr. Skočibušić: Samo privremeno

 Poziv na protest

Najavljen je i mirni protest pod nazivom "Za sigurnost i ZDRAVLJE nas i naše DJECE", koji će se, u organizaciji Vijeća roditelja, održati danas u 18 sati ispred škole. Iz Udruženja roditelja "Naša djeca 2014" dali su punu podršku organizatorima te su pozvali sve svoje članove da se odazovu kako bi zajedno ukazali na potrebu osiguravanja primjerenog i sigurnog okruženja za djecu, kao i primjerenog prostora za korisnike Centra, koji će zadovoljiti sve potrebe za stručnim i odgovarajućim liječenjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.