HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Zabrinuti roditelji održali proteste, ne žele ovisnike nadomak osnovne škole

M.H.

6.6.2018

Zbog preseljenja Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, iz naselja Centar 3 u susjedno naselje Centar 2, nadomak Osnovne škole „Ilije Jakovljevića“, Vijeće roditelja ove škole organiziralo je danas mirni protest pod nazivom "Za sigurnost i ZDRAVLJE nas i naše DJECE", na kojem su se okupili brojni roditelji i stanari naselja Centar 2 i 3, koji su usput potpisivali i peticiju za izmještanje.

Preseljenje ovog centra, koje je doduše privremeno, izazvalo je negodovanje roditelja i uposlenika ove škole, koji su izrazili zabrinutost za sigurnost djece. Smatraju da nije prikladno da Centar bude u blizini bilo koje obrazovne ustanove, kao što ne bi trebale biti ni kladionice, kafići i slično.

- Tražimo da se dislocira s našeg prostora, jer evidentno je da nije u blizini škole nikako adekvatno mjesto za jedan takav centar. On sigurno zaslužuje da postoji, da se ljekari brinu o ovisnicima, ali da se pronađe neko adekvatno mjesto - kazala je direktorica škole Lidija Markotić.

Stanarka zgrade u naselju Centar 3, u kojoj je ova ustanova smještena skoro 20 godina, Sonja Čolić istaknula je da i oni žele izmještanje iz te zgrade te da su godinama tražili to, potpisujući i peticije.

- Želimo da se Centar izmjesti iz naseljenih mjesta, a ne kao što su sada uradili, opet u naseljeno mjesto, da mu se nađe neko adekvatno dugotrajnije rješenje, da im se pomogne adekvatno a ne ih prebacuju ovako. Koju sliku šaljemo djeci? Želimo sigurno okruženje za našu djecu a tako i za nas, ne želimo šprice, igle, niti da nalazimo okolo nekakva opojna sredstva - rekla je Čolić.

S druge strane, iz Centra poručuju kako se za dva mjeseca vraćaju na staru lokaciju te da njihovi pacijenti ni do sada nikome nisu pravili probleme.

- Dočekali smo da nakon dvogodišnjeg prikupljanja sredstava možemo krenuti u renoviranje naših prostorija kako bi smo imali puno bolje uvjete i sada je nastao ovaj problem. To je stigmatizacija pacijenata. Oni su bolesni i treba im pomoći. Ovo bi društvo moralo biti malo humanije jer svakome se može desiti da u porodici ima ovisnika - kazao je ranije dr. Siniša Skočibušić, voditelj Centra.

Naveo je i da su od Grada tražili prostor gdje će privremeno useliti, ali da nije bilo slobodnih pa su pod kiriju uzeli ovaj u Centru 2.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.