HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Pregovori o Mostaru: SDA ne želi potpisati HDZ-ov prijedlog sporazuma, a ni HDZ SDA-ov

M.H.

7.6.2018

Nakon skoro mjesec, danas su nastavljeni razgovori stranaka o održavanju lokalnih izbora u Mostaru. Domaćin je bila SDA, a odazvali su se predstavnici HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a i SNSD-a, dok se predstavnici HDZ-a 1990 i SDS-a nisu pojavili. 

Iako su iz SDA i HDZ-a BiH sastanak ocijenili dobrim, ističući da je napravljen jedan korak naprijed i da sada stvari idu u dobrom pravcu, očigledno je da ni dalje nema pomaka.

Salem Marić, predsjednik GO SDA Mostar, kazao je da su se danas na dnevnom redu našle dvije tačke, prva se odnosila na izmjene Statuta Grada Mostara, a u sklopu druge tačke našla su se dva prijedloga političkih sporazuma.

- Novina je da je HDZ BiH dostavio pismeni prijedlog tog sporazuma, a i mi smo do ovog sastanka imali prijedloge izmjena Statuta i politički sporazum koji je uradio SDA i druge političke stranke, i to se našlo na dnevnom redu. Razlika u političkim sporazumima jeste da jedan u svojim tačkama očekuje od OHR pronađe njegov način implementacije a drugi, iz HDZ-a, ne traži to od OHR-a, već se samo kaže da su i izmjene Izbornog zakona i izmjene Statuta paket ovog političkog sporazuma - rekao je Marić. 

Rekao je i da je, vezano za politički sporazum, postignut dogovor da se u paketu nađe i pitanje izmjena Izbornog zakona i pitanje Statuta Grada Mostara. Naglasio je da se SDA zalagala za uključivanje OHR-a u ovu priču, ali da u tome nije bilo razumijevanja od većine političkih stranaka čiji su predstavnici danas bili na sastanku.


Damir Džeba, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar, rekao je da je većina stranaka protiv OHR-ovog nametanja.

- Nismo za to. Mi smo bez OHR-a i međunarodne zajednice došli do provedbe odluke Ustavnog suda kroz ova dva modela i ušli u priču o Statutu. Stav HDZ-a je da mi, što se tiče Statuta, usvojimo načela, a da se, što se tiče implementacije odluke Ustavnog suda, konačno to riješi kroz Izborni zakon, a pravo mjesto za to je Parlament BiH - rekao je Džeba.

Branimir Jukić, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK, kazao je da DF želi da ova priča uspije, a ako se to ne desi, da su oni već pripremili inicijativu prema kojoj bi se opozicija uključila u traženje zajedničkog prijedloga.

- Dali smo još jedan produženi rok vladajućim strankama čija je najveća odgovornost da donesu rješenje, ali ako ne uspije, ovi dogovori na razini devet stranaka, mi ispred DF-a smo pripremili inicijativu da vidimo može li opozicija doći do nekog svog zajedničkog prijedloga, principa implementacije i odluke i članaka Statuta. Pozivamo sve koji sebe smatraju opozicijom HDZ-u, SDA i SNSD-u - rekao je Jukić.

Anel Kljako, predsjednik GO SBB-a Mostar, razjasnio je dileme današnjeg sastanka, kazavši da su pozicije vrlo jasne, odnosno i dalje zakovane.

- Imate prijedlog SDA koji je ponudio jedan tip političkog sporazuma i s druge strane HDZ koji je ponudio drugi tip političkog sporazuma, s tim da SDA ne želi potpisati HDZ-ov niti HDZ želi SDA-ov. Poprilično je jasno da mi danas imamo jako zakovane pozicije, ali se nadam da će se u narednom periodu otkloniti te prepreke. Što se tiče prijedloga DF-a, da idemo u neku novu inicijativu, mi u SBB-u imamo jasan stav da smo opredijeljeni za traženje bilo kakvog rješenja, ali mislimo da treba nastaviti ove razgovore. Mi moramo tražiti rješenja kroz ovih devet političkih stranaka, ali ne odbijamo bilo koje razgovore po tom pitanju - rekao je Kljako.

Domaćin narednim razgovorima trebao bi biti HDZ BiH, no termin još nije određen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.