MOSTAR

Bivši borci Armije i HVO-a sada “ratuju” da plasiraju proizvode

Na Sajmu domaće proizvode nudilo 13 izlagača

M. HODŽIĆ

9.6.2018

U sklopu Dana promocije zapošljavanja boraca/branitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona, na mostarskom Šetalištu jučer je organiziran Prvi sajam hercegovačkih boračkih zadruga, na kojem je svoje domaće proizvode nudilo 13 izlagača.

 Dobra saradnja

Tako su se na Sajmu našli zaštićeni ljubuški krompir, paprika čapljinka koja se već 60 godina uzgaja u Čapljini, jagode, maline, med, začini i ljekovito bilje, rukotvorine... Bivši borci Armije RBiH te HVO-a kroz projekt zadrugarstva njeguju dobru saradnju i zajedničkim snagama bore se da svoje proizvode plasiraju na tržište.

Na pitanje kakva je danas saradnja boraca i branitelja, Azra Hamza iz Boračko/braniteljske zadruge “Narona” kaže je ona od početka fantastična i da ovo ne treba politizirati.

- Ne bih nas dijelila na borce i branitelje. Svi smo isti, a saradnja je fantastična - kazala je Hamza, dodavši da su u zadrugarstvo krenuli prije nekoliko godina te da se bave uzgojem gljiva i preradom voća i povrća.

Marijan Brajković iz Zadruge “Matica” iz Višića kod Čapljine kazao je da su kroz ovaj projekt zaposlili branitelje te da, zajedno s kooperantima, okupljaju skoro 50 članova.

- Oni su samozaposleni na svojim obiteljskim gospodarstvima, gdje se organizirano vrše proizvodnja, otkup i prodaja njihovih proizvoda. Riječ je uglavnom o plasteničkoj proizvodnji. Bilo bi dobro da ovo postanu redovni tjedni događaji, da se organizira prodaja i da kupac iz prve ruke ima ekstra proizvode - rekao je Brajković.

Mnogo truda

Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca, kazao je da je u HNK do sada formirana 21 zadruga, sa 17 uposlenih i 200 kooperanata, koji obrađuju skoro 70.000 hektara zemljišta. Rekao je i da je Ministarstvo od 2014. do ove godine uložilo 200.000 KM u ovaj projekt. Naveo je i da treba uložiti još mnogo truda da bi zadruge opstale na nemilosrdnom tržištu.

Približavanje ljudi  

- Veoma nam je važno da kroz ovakve sajmove produbimo njihovu saradnju, međusobno druženje i da postignemo sve one druge efekte koji su poželjni u našoj društvenoj zajednici, koja je, nažalost, podijeljena po svim osnovama. Svaki iskorak u približavanju običnih ljudi je veliki doprinos - naglasio je Soldo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.