VAKUFSKA IMOVINA

Glavni mostarski imam: Zabranjeno nam je obavljanje bajram-namaza na vakufskoj zemlji Lakišića harema

Dino ef. Maksumić tokom svog obraćanja vjernicima

M. H.

15.6.2018

Glavni imam MIZ-a Mostar Dino ef. Maksumić u svom obraćanju vjernicima osvrnuo se i na zahtjev MIZ Mostar za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema, iza bivše robne kuće ''Hit'' u Mostaru, a koji je odbijen na osnovu odluke o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana grada Mostara, za što su određeni samo stadion i prostor u Sjevernom logoru. 

Maksumić je istakao da bi muslimani bili sretni da su se okupili i bajram-namaz klanjali na lokalitetu Lakišića harema, na vakufskoj zemlji, a kako su od vlasti tražili.

- To je naša zemlja i ona pripada muslimanima ovoga grada. Taj zahtjev je grubo odbijen i time nam je faktički zabranjeno obavljanje bajram-namaza na tom lokalitetu. MIZ Mostar ne smije biti ostavljen sam u borbi za naše vakufe, kao što je Lakišića harem i druge vakufske površine. Ne smije biti ostavljen sam ni u borbi za pravo da gradimo Islamski centar kako bismo dostojanstveno mogli obavljati naše obrede poput ovoga, bajram-namaza, džuma-namaza, ostalih namaza i programa gdje nam trebaju objektivno veće površine, a ne da naše obrede obavljamo po improviziranim sportskim terenima. Izgradnja Islamskog centra nam se godinama osporava i blokira se. U ovaj se problem svi odgovorni ljudi moraju uključiti - poručio je Maksumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.