MOSTAR

Lijepo je dobiti dobru ocjenu i biti ponos roditelja i prijatelja

Sa svečanog uručenja priznanja najboljim učenicima

M. HODŽIĆ

26.6.2018

Najboljim i najuspješnijim učenicima svih osnovnih i srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u školskoj 2017/2018. godini jučer su na prigodnoj svečanosti u Centru za kulturu u Mostaru uručena priznanja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

 Svijetli primjeri

Na ovoj svojevrsnoj smotri znanja, uspjeha i vrijednosti ugošćen je 81 učenik generacije, koji su, istaknuto je tokom svečanosti, budućnost Bosne i Hercegovine.

Oni su svojim primjerom pokazali da se rad vrednuje, a znanje prepoznaje te da ne treba strahovati od izazova i neuspjeha. Osim u ocjenama, oni su bili izvrsni i u brojnim vannastavnim aktivnostima i takmičenjima, a istaknuli su se i kroz humanitarni rad te volontiranje.

Nina Petković, učenica generacije mostarske Srednje strojarske škole Fausta Vrančića, kazala je da je iza nje mnogo neprospavanih noći i potrošenih sati nad knjigama, ali da je ovo priznanje nagrada za sav taj trud i marljivost.

- Koliko nam je puta postavljeno pitanje: “Ma, šta će ti to, što se trudiš, ostavi se toga”, ali ja znam koliko je lijepo dobiti dobru ocjenu i biti ponos roditelja i prijatelja, koliko je bolje potrošiti sat vremena na sport i sviranje nekog instrumenta nego na listanje društvenih mreža i koliko je korisnije volontirati i dobiti osmijeh osobe kojoj smo pomogli, nego sjediti i kukati kako nam ništa ne ide i kako treba ići iz Mostara i BiH. Naš Mostar i naša BiH su itekako kvalitetno mjesto za život - kazala je Petković.

Učenik generacije Šeste osnovne škole Mostar Džan Omeragić također je istaknuo da je njegov uspjeh iziskivao mnogo vremena, truda i učenja.

- Meni je od početka bio cilj da budem ovo što sam danas i ovo je za mene zaista prestižno priznanje - kazao je Omeragić.

Perjanice BiH

Čestitavši nagrađenima, resorni ministar Rašid Hadžović naglasio je da su ovi mladi ljudi buduće perjanice naše zemlje.

- Oni su dokaz da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija i ne sumnjamo da će oni to nama jednog dana sve vratiti - naveo je Hadžović.

 Nagrade i stipendije 

Svečanosti je prisustvovao i premijer HNK Nevenko Herceg, koji je, poželjevši učenicima uspješan nastavak školovanja, istaknuo da su oni naš ponos i naša budućnost.

- Najboljim đacima osnovnih škola za nagradu će biti omogućen upis u srednju školu koju žele, a najboljim učenicima srednjih škola fakultetske stipendije - naveo je Herceg.


Petković: Sati nad knjigama

Omeragić: Mnogo truda i učenja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.