MOSTAR

Za podršku udruženjima potrošača 63.831 KM

M. H.

26.6.2018

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potpisao je danas u Mostaru ugovore s predstavnicima pet udruženja potrošača o dodjeli sredstava za podršku u 2018. godini.

Ministarstvo je u budžetu FBiH osiguralo 70.000 KM za sufinansiranje redovnih aktivnosti i provođenje projekata udruženja, a javnim pozivom za dodjelu sredstava pet udruženja ispunilo je sve potrebne uvjete te im je na osnovu utvrđenih kriterija raspoređeno 63.831 KM.

Tako su sredstva dodijeljena Klubu potrošača iz Odžaka, Vijeću potrošača Bosansko-podrinjskog kantona iz Goražda, Klubu potrošača iz Tuzle, mostarskom Udruženju za unapređenje kvaliteta življenja „Futura“ i Klubu potrošača srednje Bosne iz Travnika.


Iskoristit će ih za unapređenje zaštite potrošača kroz povećanje informiranosti i upoznavanje s njihovim pravima i obavezama, ali i za pružanje pomoći potrošačima onda kada njihova potrošačka prava budu prekršena.

- Ovo je 11. godina zaredom da ovo ministarstvo u budžetu FBiH osigurava ova sredstva udruženjima potrošača za podršku njihovim operativnim programskim aktivnostima koje se iz godine u godinu unapređuju i postaju kvalitetnije. Time i naša udruženja, koja su naši partneri, postaju kvalitetnija. Željeni cilj je da što više naših građana odnosno potrošača bude upoznato sa svojim pravima, zaštitom svojih ekonomskih interesa da jednostavno zakoni koji su vrlo kvalitetan instrument njima budu jasni - kazao je Vujanović.


Ističući da je misija udruženja edukacija i savjetovanje potrošača te da su ova sredstva koja su dobili od ministarstva dovoljna da pokriju osnovne troškove za tu svrhu, Gordana Bulić iz tuzlanskog Kluba potrošača i Saveza potrošača BiH kazala je da je oblast zaštite potrošača zakonska obaveza.

- Zahvalila bih Ministarstvu na doniranju sredstava za naš rad. Slobodno mogu reći da smo mi postali produžena ruka Ministarstva na polju zaštite potrošača. Bez ove pomoći udruženja ne bi mogla funkcionirati jer bi se sve svelo na volonterski rad, a zna se da mi iz oblasti biznisa ne smijemo uzimati nikakve donacije i grantove jer ne bismo bili kredibilni da nekoga kritiziramo - navela je Bulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.