MOSTAR

Pandža: Stanje u "Aluminiju" pod kontrolom

Fena
28.06.2018 09:42

Novoimenovani vršitelji dužnosti članova Uprave "Aluminija" d. d. Mostar, v. d. direktora Društva Dražen Pandža i v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak Boris Vican, intenzivno rade na stabiliziranju općeg stanja u "Aluminiju", saopćeno je u četvrtak iz te kompanije.

Fokus se stavlja na održavanje maksimalne operativnosti u proizvodnomu procesu, na otklanjanje nemira koji se uvukao među radnike, potom na popravljanje narušenog odnosa sa sindikalnom organizacijom, kao i na oporavljanje ugrožene tvorničke reputacije među poslovnim partnerima.

- Odmah po imenovanju na ovu dužnosti, javno sam poručio kako stanje u "Aluminiju" nije dramatično i odgovorno stojim iza te izjave. Mi nastavljamo raditi i proizvoditi, našim kupcima jamčimo urednu isporuku ugovorenih količina metala, a našim dobavljačima nastavak izmirivanja obveza onim intenzitetom kojim to možemo u ovomu trenutku podnijeti - poručio je direktor Pandža.

Ova će Uprava, dodao je, do maksimalnih granica iskoristiti sve raspoložive ljudske i intelektualne kapacitete, s ciljem održavanja proizvodnog procesa i rješavanja nagomilanih obaveza, kako bi se što brže stabilizirali finansijski tokovi i otklonio problem nelikvidnosti Društva.

Zahvalio je svim "Aluminijevim" partnerima na razumijevanju i strpljenju koje iskazuju, kako je kazao, i u ovomu vremenu, kada je tvornici potrebno žurno smirivanje napetosti i popravljanje narušenih odnosa, na čemu se sada predano radi.

- Posljednja su događanja poljuljala teško izgrađivano povjerenje kod nekih od naših poslovnih saradnika i ja ih zbog toga ne mogu kriviti, ali mogu dati sve od sebe, što i činim, kako bih ih uvjerio da je stanje na terenu pod kontrolom i da mi možemo nastaviti ispunjavati naše tekuće obaveze. Jasno je kako smo suočeni s nizom problema, od nepovoljnih berzovnih indeksa, gdje u prvomu redu mislim na cijene električne energije i ostalih sirovina, do pitanja ostvarenog gubitka. No, imamo prostora, snage i volje, a prije svega i jasnu strategiju za nadvladavanje tih problema – poručio je direktor Pandža.

NA VRH