MOSTAR

Svi žele da budu doktori i inžinjeri, a zanatlija malo ko

Počeo upis u 20 mostarskih srednjih škola

M. HODŽIĆ

29.6.2018


Na području Mostara, u 20 srednjih škola, ovih dana započeo je upis u prve razrede po konkursu i planu Ministarstva obrazovanja HNK, koje je odredilo upisne kvote za svaku školu. Planom je predviđen upis više od 1.200 đaka, no čini se da će, osim medicinskih škola, koje tradicionalno na prvom roku popunjavaju sva mjesta, skoro sve ostale muku mučiti s time.  

Ispod linije

Razlozi leže u drastičnom padu broja đaka koji upisuju srednju školu, ali i u manjem interesiranju za određene škole. Iz pojedinih škola ističu kako svi žele biti doktori i inžinjeri, a zanatlija malo ko, bez obzira na potražnju za majstorima svih profila.

Problema s upisom nema Srednja medicinska škola koja, prema riječima direktora Alije Muhibića, i ove godine bilježi ogromno interesiranje.

- Imali smo toliko interesiranje da smo morali odbiti dva odjeljenja. Upisali smo sve odlične đake, a i ovi ispod „linije“ koje smo morali odbiti također su bili sve odlikaši. Osim perspektivnosti i lakšeg zaposlenja, puno je faktora koji privlače đake u Medicinsku školu. Mi imamo nastavne planove i programe ravne gimnazijskim i iz Medicinske se može upisati bilo koji fakultet - kaže Muhibić.

Druga gimnazija Mostar pak na prvom upisnom roku nije zabilježila prekobrojan odziv kao ranijih godina. Od odobrena četiri, upisali su tri odjeljenja. Ostalo je još 15 slobodnih mjesta za drugi i treći upisni rok.

- Ove je godine išla kampanja da se upišu opća gimnazija, stručne škole, tehničke škole i zanati, a niko nije rekao da djeca upišu Drugu gimnaziju iako smo tri godine zaredom po rezultatima najbolja škola u HNK. Uvijek smo imali i po 20 đaka preko „praga“, ovo je prvi put da nismo sve upisali u prvom roku. Izgleda da su te kampanje odigrale svoje - ističe direktor ove škole Ćamil Tabaković.

No da ipak nisu, potvrdili su nam u Srednjoj građevinskoj školi koja je ove godine, kako bi privukla đake da upišu zanatska zanimanja, ponudila mjesečnu stipendiju od 100 KM. Bez obzira na ovu poticajnu mjeru, za zanate je apliciralo samo dvoje đaka.

 Slabiji odziv

- Iskreno, mislila sam da će biti interesiranja, no za sada nema. Vidim da je i ove godine mala zainteresiranost za zanate u svim školama - navodi direktorica Sanela Mesihović.

Slabiji odziv zabilježen je i u Srednjoj prometnoj školi. Prema riječima direktora Zorana Landeke, apliciralo je tridesetak đaka, a primaju ih 72.


 Broj djece drastično pada

Tabaković smatra da gorući problem za srednje škole predstavlja broj đaka koji iz godine u godinu drastično pada.

- Sjećam se da je, dok sam radio u Pedagoškom zavodu, bilo po 1.100 učenika koji su gravitirali samo srednjim školama koje rade po NPP na bosanskom jeziku. Samo za područje Mostara bilo ih je bilo blizu 700, a sad ih je oko 450, računajući prostor od Blagaja do Drežnice. Dakle - navodi Tabaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.