MOSTAR

Sindikat policije poziva Vladu HNK da poboljša status policajaca

MUP Mostar

Fena

29.6.2018

Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH pozvala je Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da u socijalnom dijalogu sa Sindikatom policije u HNK iznađe rješenja da bi se poboljšao radno-pravni status policajaca zaposlenih u HNK.

- Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine i Sindikat policije u HNK smatraju da obim prava iz radnog odnosa policijskih i drugih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK nije na zadovoljavajućem nivou - saopćeno je iz Sindikata.

U saopćenju se upozorava kako aktuelne kantonalne vlasti nisu pristupile planiranoj popuni upražnjenih radnih mjesta, zaključenju kolektivnog ugovora za policijske službenike, isplati novčanih sredstava shodno pravomoćnim presudama mjerodavnih sudova niti je izvršeno uvećanje policijskih plaća da bi se amortizirali dodatni životni troškovi usljed rasta cijena.

Zbog svega toga, smatraju u Sindikatu, službenici MUP-a HNK dovedeni su na socijalnu marginu društva, što se reflektira na motiviranost policijskih radnika prilikom obavljanja svakodnevnih poslova.

- Ovim putem javno pozivamo Vladu HNK da u konstruktivnom socijalnom dijalogu sa Sindikatom policije u HNK iznađe obostrano zadovoljavajuća rješenja po naprijed pobliže istaknutim pitanjima, čime evidentno nezadovoljstvo radno-pravnim statusom ne bi eskaliralo u organizaciju protestnih okupljanja ili generalnog štrajka policijskih i drugih uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK - stoji na kraju saopćenja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.