OBRAZOVANJE

Udžbenici važe još tri godine, u toku razmjene i sajmovi

U OŠ “Zalik” nedavno upriličena razmjena korištenih udžbenika

M. HODŽIĆ

1.7.2018

Iako će đaci u školske klupe sjesti tek u septembru, pripreme za novu školsku godinu kada je u pitanju nabavka udžbenika već su počele.

 Brojni problemi

Škole su već objavile spiskove udžbenika koji, prema odluci Vlade HNK iz 2016. godine, važe i naredne tri godine. Nabavka novih udžbenika veliki je udar na kućne budžete roditelja pa je preko društvenih mreža aktuelna razmjena polovnih udžbenika, a sajmovi tog tipa organizirani su i u nekim školama.

- Ranije su se važeći udžbenici svake godine mijenjali, što je bio dodatni udar za roditelje pri opremanju djece. Uspjeli smo isposlovati da se 2016. godine donese odluka o valjanosti udžbenika na period od pet godina. Uz to, postavili smo uvjet da se u međuvremenu radi na poboljšanju kvalitete sadašnjih udžbenika, a u fokusu našeg rada je i zakonsko reguliranje udžbeničke politike - kaže Mirjana Laganin, portparol Udruženja roditelja „Naša djeca 2014.“.

Udruženje čini sve da pomogne roditeljima koji školuju četvero i više djece. Tako su i ove godine pokrenuli akciju „4+“ kojom planiraju osigurati udžbenike i/ili školski pribor za jedno dijete iz takvih porodica.

Veliki iznos

- Tom akcijom smo htjeli skrenuti pozornost javnosti na problem skupoće udžbenika u HNŽ. Uz pomoć donatora prikupljamo sredstva i pokušavamo pomoći tim obiteljima. Inače, u HNŽ je, ovisno o razredu, potrebno više od 100 KM za kupovinu udžbenika jednom djetetu. Vjerovatno je taj iznos u nižim razredima nešto manji -navodi Laganin.

Nema zakona  

U HNK još nije donesen zakon o udžbenicima pa je, kako su ranije navodili iz nevladinih organizacija, obrazovanje djece u HNK prepušteno knjižarama i izdavačkim kućama. Nastranu to što se u školama u HNK radi po dva nastavna plana i programa (NPP), na bosanskom i hrvatskom jeziku, pa učenici koriste i različite udžbenike, iz nevladinih organizacija su upozoravali i na bizarne situacije poput one da ponegdje dva razreda iste škole imaju različite udžbenike.

Laganin ističe kako će donošenjem zakona o udžbenicima biti riješeno mnoštvo problema koji trenutno opterećuju obrazovni sistem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.