KONJIC

Nakon što su ostali bez posla, Šefik i Sedija Šljivo se okrenuli sadnji malina i jagoda

Šefik i Sedija ponosni na svoje imanje

M. ĆOSIĆ

4.7.2018

Bračni par Šljivo iz Konjic, Šefik i njegova supruga Sedija, primjer su kako se treba boriti kroz život i kada dođu teški dani. 

 Netaknuta priroda

- Imao sam 50 godina kada sam ostao bez posla. Nekako u tom periodu i suprugu je zadesila ista sudbina. Razmišljali smo šta i kako dalje, a onda na jednoj parceli, koju smo kupili na putu ka selu Repovci, počeli smo ostvarivati egzistenciju za život. U početku je to bila sadnja malina, kasnije šumske jagode, a kako je u konjičkoj općini turizam u ekspanziji, naši novi pokušaji upravo su u ovoj branši - počinje nam svoju priču Šefik, kojeg smo posjetili u njihovoj „Ljetnoj bašti Lisin“, kako su nazvali ovo svoje imanje.

I zaista smo se uvjerili u to koliko Šefik ima zlatne ruke, jer su upravo njegovo djelo od drveta napravljeni šadrvani te svi drugi predmeti koji krase ovaj mali raj u netaknutoj prirodi borove i bukove šume.

I Sedija je, uz svog supruga, kao vrsna kuharica već oduševila one koji su posjetili ovaj dio konjičke općine, koji će zasigurno u budućnosti biti prava turistička atrakcija. Upravo s njihovog imanja može se ući u duboku šumu i zaboraviti na svakodnevne životne probleme i brzi tempo života te obilježenom stazom za šetnju uživati uz cvrkut ptica.

- Nekoliko godina smo živjeli od uzgoja malina. Ipak, zbog cijene otkupa, taj posao nije bio isplativ te smo se morali orijentisati na nešto drugo kako bismo preživjeli. Trudimo se da što uspješnije radimo ovaj novi posao i nadamo se da će građani to i prepoznati. Svima koji nas posjete, ljubazno ćemo otvoriti vrata naše ljetne bašte - kaže Sedija.

 Novi pokušaj

I dok mnogi odlaze iz naše zemlje, neki prkos Šljive je zadržao u BiH.

- Mogao sam otići vani, ali u ovim godinama, teško se negdje ponovo adaptirati. Odlučili smo ovdje nastaviti život s nekim novim pokušajima, pa ćemo vidjeti - kaže Šefik.

 Imaju i ribnjak  

Kada su kupili parcelu, to je bila zapuštena livada, ali malo-pomalo pretvorili su je u pravu oazu ljepote i mira. Na imanju imaju i mali ribnjak.


Napravljeni zanimljivi predmeti od drveta

Godinama živjeli od uzgoja malina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.